Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» κυβέρνησης προς τράπεζες για περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις - Ο ρόλος των NPLs

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η πιστωτική επέκταση είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση αφού θεωρεί ότι δεν κινείται με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα επίκειται συνάντηση μεταξύ των τραπεζιτών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα τεθεί επί τάπητος το όλο ζήτημα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης στην μετά covid εποχή είναι η αύξηση των χορηγήσεων, ώστε με τον τρόπο αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλο τρόπο άντλησης ρευστότητας να βρουν διέξοδο σε αυτή την μεταβατική περίοδο.

Χαλαρώστε τα αυστηρά κριτήρια 

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, αν και έχουν ικανοποιητικό απόθεμα ρευστότητας και μπορούν να ανταποκριθούν με απόλυτη επάρκεια σε αυτό το αίτημα, εντούτοις τα αυστηρά κριτήρια που εφαρμόζουν για την χορήγηση δανείων, ουσιαστικά τις εμποδίζει να δώσουν τέτοιο αριθμό δανείων που θα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Στο αίτημα της κυβέρνησης να χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια που εφαρμόζονται σήμερα, οι τράπεζες απαντούν ότι υπάρχει ο... βραχνάς των κόκκινων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς και μάλιστα σύντομα.

Με λίγα λόγια οι τράπεζες φοβούμενες ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, εφαρμόζουν τους κανόνες στην λεπτομέρειά τους.

Ωστόσο σημειώνουν ότι η πιστωτική επέκταση είναι ικανοποιητική σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρουν επίσης ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν και επιδιώκουν την αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, αφού αφενός αυτή είναι η αποστολή τους και αφετέρου από αυτή και μόνο την δραστηριότητα μπορούν να φέρουν υγιή αύξηση της κερδοφορίας τους.

Αναφέρουν ωστόσο ότι η χορήγηση νέων δανείων δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο των κριτηρίων που υπαγορεύουν πανευρωπαϊκά οι εποπτικοί κανόνες.  

Έχουν χογηγηθεί δάνεια ύψους 21 δισ 

Οι τράπεζες μάλιστα αναφέρουν, ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας έχουν χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από δικά τους δανειακά προγράμματα, ενώ αξιοποιώντας τα προγράμματα της Πολιτείας, χρηματοδότησαν πάνω από 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, η Πολιτεία προσπάθησε να ανακόψει την επέλαση των «κόκκινων» δανείων με σειρά προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το ΓΕΦΥΡΑ Ι και το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ και όπως δείχνουν τα στοιχεία μάλλον ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό.

Δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ τα νέα «κόκκινα»

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και οι ίδιοι οι τραπεζίτες παραδέχθηκαν ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια, απόρροια της πανδημίας δείχνουν ότι τελικά δεν θα υπερβούν τα 5 δις, ενώ πριν από λίγο καιρό και οι ίδιοι τα εκτιμούσαν αρκετά υψηλότερα.

Η ΤτΕ μάλιστα εκτιμούσε ότι η νέα γενιά «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 10 δις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ