Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτες: Αισιοδοξία για άλμα ανάκαμψης με μοχλό το RRF

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε κλίμα διάχυτης αισιοδοξίας για τη μετά Covid εποχή τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Αφήνοντας πίσω τους την «κληρονομιά» των κόκκινων δανείων, τα οποία μειώθηκαν κατά 40% χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και αναμένεται να υποχωρήσουν σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως δήλωσε από το ίδιο Φόρουμ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο τραπεζικός κλάδος επικεντρώνεται πλέον στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης σύμφωνα με τα κριτήρια ESG.

Σημαντικός μοχλός για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα διοχετεύσει στην ελληνική οικονομία συνολικούς πόρους 72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 δισ. ευρώ θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, είναι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρουν ένα μετασχηματισμό της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης γιατί «η δεκαετία που διανύουμε, προσδιορίζεται από πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και εξωστρέφεια».

Ψάλτης (Alpha Bank): Ευνοϊκή συγκυρία

«Το RRF έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον», ανέφερε σχετικά ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank.

Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους ευρώ 31 δισ. που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Μυλωνάς (Εθνική): Μεγάλη ευκαιρία

Για «μεγάλη ευκαιρία» έκανε λόγο ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το ίδιο βήμα. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ως “δώρο” να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και, εάν το εκμεταλλευτούμε σωστά, τόνισε, θα δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πόροι του Ταμείου, όπως επισήμανε, θα πρέπει να διοχετευθούν σε παραγωγικά έργα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είναι λάθος να βλέπουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ως παράγοντα βραχυπρόθεσμης ώθησης της οικονομίας το 2021. Θα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και τα χρήματα αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της κατανάλωσης αλλά για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Μεγάλου (Πειραιώς): Προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων 

Στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με «πράσινα» κριτήρια αναφέρθηκε εκτενώς ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου. «Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι, όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία.

Καραβίας (Eurobank): Ερχονται μεγάλες αλλαγές

«Σίγουρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», συμφώνησε από την πλευρά του ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο ίδιο πάνελ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών. Για τον τουρισμό, αλλά όχι πια μόνον για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικές οι επενδύσεις σε logistics, σε ακίνητα, όπως τα Ελληνικό ή οι οργανωμένες παραθεριστικές κατοικίες ή τα νέα κτήρια γραφείων που μπορούν πλέον να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

«Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από την τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση» τόνισε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας ότι στη φάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε πλεονέκτημα:

  • Πρώτον, γιατί η χώρα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό
  • Δεύτερον, γιατί οι νέες τεχνολογίες ευνοούν το μικρότερο μέγεθος, το οποίο πάντα ήταν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας – αυτό αφορά τη χώρα και όχι τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να επιδιώξουμε ένα μεγαλύτερο μέσο μέγεθος για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα, οι δυνατότητες επενδύσεων και η δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης. Μπορούμε με στρατηγικές επενδύσεις και κατάλληλες πολιτικές να φτιάξουμε καλές θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε πίσω στη χώρα πολλούς από του νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια πραγματικά ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
  • Τρίτον, στην ενέργεια, η Ελλάδα έχει αφθονία φυσικών ανανεώσιμων πηγών και ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς επενδύσεις σε κάθε σχετικό κλάδο.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ