Ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες, που αποτελούν παράγοντα - κλειδί για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Στην αξιολόγησή του για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' με θετικό outlook, ο οίκος δεν αποκλείει μία σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων έως το τέλος του 2022 μετά την αύξησή τους κατά 9% πέρυσι. «Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των ισολογισμών και τη μελλοντική χρήση των πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, είναι ευνοϊκό για την παροχή πιστώσεων», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση της κερδοφορίας παραμένει η βασική πρόκληση για τις τράπεζες.
Οι τράπεζες άντλησαν 41 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ
Ο S&P τονίζει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του προγράμματος TLTRO – μεσοπρόθεσμων δανείων με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ξεπέρασε τα 41 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Εκτός από τα πλεονεκτήματα του φθηνότερου κόστους δανεισμού τους, προσθέτει, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη, χάρη στα κέρδη που είχαν από το χαρτοφυλάκιό τους κρατικών ομολόγων.
Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 20% στο τέλος του 2022
Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο S&P, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs), τα οποία μειώθηκαν στα 58,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 από 68 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016. «Με την υπόθεση ότι οι συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη ολοκληρωθούν όπως έχουν σχεδιασθεί, αναμένουμε το ποσοστό των NPE να μειωθεί κάτω από το 20% στο τέλος του 2022 για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Εχοντας πει αυτό, αναμένουμε ότι η πανδημία θα οδηγήσει πιθανόν στην εμφάνιση νέων προβληματικών δανείων», σημειώνει ο οίκος.
Ο S&P σημειώνει ότι η ύφεση της οικονομίας πέρυσι, λόγω της πανδημίας, έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για τη μείωση των NPLs. «Για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για ένα νέο μέσο μείωσης των NPE είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το 2021», αναφέρει.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί τον «Ηρακλή 2» για να επιταχύνει την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Επιπλέον η άντληση δανείων 12,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η διοχέτευσή τους μέσω των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλό επιτόκιο θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!