Στη δημιουργία εθνικών bad banks, αντί για μια κεντρική ευρωπαϊκή δομή, και την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών NPLs με τη βοήθεια ενός ευρωπαϊκού κόμβου δεδομένων, εστιάζει το σχέδιo της Κομισιόν για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει βοήθεια στα κράτη που θέλουν να δημιουργήσουν εθνικές bad bank. Η απόφαση αυτή βρίσκεται στον αντίποδα της πρότασης του επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία ο οποίος προέκρινε τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, δεν προτιμήθηκε αυτή η λύση καθώς θα καθυστερούσε η υλοποίησή της.
Στο πλαίσιο των λύσεων που προτείνει Κομισιόν, προβλέπονται πολιτικές αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρεών, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν αναφέρει τα εξής:
Προκειμένου να παρασχεθούν στα κράτη μέλη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα απαραίτητα εργαλεία για την έγκαιρη αντιμετώπιση της αύξησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ η Επιτροπή προτείνει μια σειρά δράσεων με τέσσερις κύριους στόχους:
- Περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία: Η περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να κρατήσουν τα ΜΕΔ εκτός των ισολογισμών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα περαιτέρω ενισχυμένη προστασία για τους οφειλέτες. Βασικό βήμα στη διαδικασία αυτή θα είναι η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, η οποία συζητείται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν την προστασία των οφειλετών στις δευτερογενείς αγορές. Η Επιτροπή κρίνει σκόπιμη τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού κόμβου δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια της αγοράς.
- Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την εταιρική αφερεγγυότητα και την είσπραξη οφειλών: Η μεταρρύθμιση θα συμβάλλει στη σύγκλιση των διαφόρων πλαισίων αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών. Η ευρύτερη σύγκλιση των διαδικασιών αφερεγγυότητας θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου και θα επιταχύνει την ανάκτηση αξίας προς όφελος τόσο του πιστωτή όσο και του οφειλέτη.
- Στήριξη της σύστασης και συνεργασίας εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων: Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι φορείς που παρέχουν αρωγή σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αφαιρούν ΜΕΔ από τους ισολογισμούς τους. Έτσι βοηθούν τις τράπεζες να επικεντρωθούν εκ νέου στη χορήγηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντί να διαχειρίζονται ΜΕΔ. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία εθνικών ΕΔΠΣ — εφόσον το επιθυμούν — και θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία με τη δημιουργία ενός ενωσιακού δικτύου εθνικών ΕΔΠΣ.
- Προληπτικά μέτρα: Ενώ ο τραπεζικός τομέας της Ε.Ε. είναι συνολικά πολύ πιο υγιής από ό, τι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις οικονομικής πολιτικής. Δεδομένων των ειδικών συνθηκών της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας, οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα δημόσιας στήριξης, όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οδηγίας της Ε.Ε. για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών και τα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων».