Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών στο Ταμείο Ανάκαμψης

euros
Πηγή: Pixabay

Σε στενή συνεργασία βρίσκονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προετοιμασία του πλαισίου βάσει του οποίου 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) θα διατεθούν στις εγχώριες επιχειρήσεις μέσω χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμες πηγές συστημικών τραπεζών διατυπώνουν στην «Η» την ικανοποίησή τους για την ετοιμότητα του υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου συγχρηματοδότησης το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στις Βρυξέλλες. Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει συγχρηματοδότηση 50% από το Δημόσιο, 30% από τις τράπεζες και 20% ιδία κεφάλαια.

Η ετοιμότητα των εγχώριων τραπεζών –συστημικών και μη- θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των κεφαλαίων που θα απορροφήσουν από τη συνολική πίτα, αφού το RRF έρχεται με συγκεκριμένα κριτήρια χρηματοδότησης και συγκεκριμένο μείγμα επωφελούμενων δραστηριοτήτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται κατά 31% οι πράσινες επενδύσεις, κατά 20% η ψηφιοποίηση και για το υπόλοιπο ποσό η εξωστρέφεια, η έρευνα και καινοτομία και η μεγέθυνση υφιστάμενων επιχειρήσεων (scalability). 

Διαδικασίες fast-track

«Θέλουμε ένα πρακτικό πλαίσιο που θα αγκαλιάσουν οι πελάτες μας», αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος με γνώση των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του σχεδιασμού είναι η ταχύτητα των μηχανισμών αξιολόγησης και έγκρισης των προτάσεων, καθώς και εκταμίευσης του ποσοστού του Δημοσίου, με όσο το δυνατόν περιορισμένη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις για τις δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις.

Διαφορετικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι μεγάλες εταιρείες που δανείζονται ήδη με 2-2,5% από τις τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές δεν θα είναι διατεθειμένες να μπουν στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας για μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης των 50-75 μονάδων βάσης στο ετήσιο επιτόκιο που προσφέρει η χρηματοδότηση μέσω του RRF.

Οι τράπεζες agents της χρηματοδότησης

Οι τράπεζες προτείνουν να αναλάβουν την πλήρη ανάλυση των business plans των υποψήφιων επιχειρήσεων και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις καταρτίζοντας τις δανειακές συμβάσεις. «Πρόκειται για δάνεια pari passu, που διασφαλίζουν δηλαδή την ισοτιμία των πιστωτών», εξηγεί η ίδια πηγή.

Το Δημόσιο θα αναθέτει σε τεχνικό σύμβουλο τον έλεγχο των προτάσεων χρηματοδότησης στη βάση των κρατικών ενισχύσεων και θα εφαρμόζει τις αποφάσεις των τραπεζών που θα αναλάβουν ρόλο agent των χορηγήσεων. Το Δημόσιο θα παρέμβει ξανά, εάν χρειαστεί, σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών εκ μέρους του δανειολήπτη, όπου μαζί με την πιστώτρια τράπεζα θα λαμβάνεται η απόφαση περί καταγγελίας ή όχι της σύμβασης.

Περιορισμένη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ερωτηματικά εγείρει, ωστόσο, ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην αξιοποίηση των πόρων του RRF, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρόλος του οργανισμού θα είναι πολύ πιο περιορισμένος σε σύγκριση με τη διάθεση των κεφαλαίων ενίσχυσης που έχουν διατεθεί το πρώτο έτος της πανδημίας. Φαίνεται πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη κατά πόσο η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συμμετέχει ως συν-δανειστής (co-lender) στο νέο μοντέλο. Η διοίκησή της, πάντως, φαίνεται να προετοιμάζεται για έναν ενισχυμένο ρόλο, προχωρώντας σε δεκάδες προσλήψεις στελεχών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), αντιθέτως, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις μέσω του RRF. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, μέσω των δανείων που θα εκταμιεύσει θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από ελληνικές επιχειρήσεις.

«Βλέπω τον ρόλο της ΕΙΒ -λόγω της φύσης της- σε μεγάλα έργα υποδομής και όχι σε εμπορικά έργα», εκτιμά η ίδια τραπεζική πηγή, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει άριστη σχέση μεταξύ ΕΙΒ και εγχώριων τραπεζών. Δεν αποκλείουν μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εγχώριες τράπεζες και ΕΙΒ να συμμετέχουν ως συγχρηματοδότες στις ίδιες δανειακές συμβάσεις προσφέροντας ακόμη χαμηλότερα επιτόκια στις εγχώριες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ