Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: Υπέρ της διεύρυνσης των κριτηρίων τράπεζες και servicers - Τι ζητούν οι πιστωτές

Ισχύς της υποχρεωτικότητας της ρύθμισης του Εξωδικαστικού μια φορά μέσα στην τριετία προτείνουν τράπεζες και servicers ώστε η διεύρυνση των κριτηρίων της αυτόματης έγκρισης να μη γίνει «εργαλείο» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για εκείνους που θέλουν να βρουν ουσιαστική και βιώσιμη λύση. Η πρόταση αυτή όπως είχε γράψει η «Η» είχε τεθεί εξ’ αρχής ώστε να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος.

Μιλώντας στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που περιλαμβάνει και διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) Θεόδωρος Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η διεύρυνση των κριτηρίων της αυτόματης έγκρισης από τους πιστωτές της πρότασης ρύθμισης του Εξωδικαστικού είναι κατανοητή και συμβαδίσει με την στρατηγική των servicers ωστόσο χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στους επιμέρους και στους τεχνικούς όρους που θα υλοποιηθεί αυτή η αύξηση του ποσοστού των υποχρεωτικών εγκρίσεων.

«Βασικός στόχος αυτής της πρότασης είναι να μην αποτρέψουμε οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, αλλά να αποτρέψουμε οφειλέτες στους οποίους έχουν εγκριθεί ρυθμίσεις με την υποχρεωτικότητα εγκρίσεως με την υποχρεωτικότητα να χρησιμοποιήσουν ακριβώς αυτή τη διαδικασία, προκειμένου απλώς να αναστείλουν την αποπληρωμή των οφειλών τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος των servicers.

→ Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός: Με 2 δικλείδες ασφαλείας η ρύθμιση χρεών της μεσαίας τάξης

Πρόγραμμα «Ηρακλής» 

Επιπρόσθετα, η διεύρυνση της περιμέτρου σε υποχρεωτικότητας προβληματίζει τον κλάδο καθώς δεν έχουν γίνει κάποιες μελέτες επιπτώσεων σε σχέση με τις ροές του προγράμματος «Ηρακλής».

Οι χρηματοδοτικοί φορείς επαναφέρουν εξάλλου την πρόταση η εξωδικαστική ρύθμιση να αποτελεί εκτελεστό τίτλο για τον οφειλέτη που δεν εξυπηρετεί τη ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των δικαστηρίων, κάτι που αποτελεί πρόβλημα στη διαδικασία αποκλιμάκωσης του ιδιωτικού χρέους.

Η Xαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπογράμμισε ότι η κοινή αντίληψη που διαμορφώθηκε με το υπουργείο Οικονομικών στο στάδιο της διαβούλευσης και η οποία είναι η συμβατή με το σημερινό πλαίσιο και την καλή κατάσταση της οικονομία: θα πρέπει να διευκολυνθεί η υπαγωγή στον εξωδικαστικό των οφειλετών εκείνων οι οποίοι έχουν ένα υψηλό επίπεδο οφειλών αλλά θα είναι σε καθυστέρηση ή θα έχουν καταγγελθεί κατά το χρόνο που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος, δηλαδή, πρακτικά μέσα στον Απρίλιο του 2025. Ωστόσο, όπως παρατήρησε η εκπρόσωπος της ΕΕΤ το άρθρο 178 του νομοσχεδίου «έτσι όπως είναι διατυπωμένο δεν αντιστοιχεί σε όσα συμφωνήσαμε και θέλουμε να προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια ότι θα υπαχθούν μόνο όσοι έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% θα πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμο».

Η βούλησή μας, τόνισε η Χαρούλα Απαλαγάκη,  είναι βεβαίως να διευρυνθεί η περίμετρος, αλλά να μη χωράει καμία αμφιβολία ότι αυτή δεν θα αναφέρεται σε μελλοντικές οφειλές. Τόνισε ότι τα μέλη της Ένωσης που είναι αμιγώς πιστωτικά ιδρύματα έχουν ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής στον εξωδικαστικό, μόλις 640 εκατ. και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην βελτιωμένη νομοθεσία, όχι μόνο στην κατάσταση της οικονομίας, όχι μόνο στην συνεργασία που δείχνουν πλέον οι δανειολήπτες, αλλά και στα πάρα πολλά μέτρα στήριξης δανειοληπτών που έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. «Είμαστε η μοναδική χώρα όπου οι δανειολήπτες δεν επηρεάστηκαν από τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων και ωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό των 240 εκατ. συνολικά επειδή οι τράπεζες πάγωσαν το επιτόκιο με τιμές αναφοράς το Μάρτιο του 2023» (σ.σ στα ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου)

Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για απόρριψη των ρυθμίσεων εκ μέρους των τραπεζών του εξωδικαστικού η Χ.Απαλαγάκη υπογράμμισε ότι το 50% των ίδιων των οφειλετών απορρίπτει τη ρύθμιση.

→ Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αυξήθηκαν 35,7% οι ρυθμίσεις οφειλών τον Μάρτιο

Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί

Από την πλευρά του ο Θ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι  το ποσοστό εγκρισιμότητας κινείται πέριξ του 80% κυρίως για οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ ενώ σε ότι αφορά τις απορρίψεις «προφανώς οι πιστωτές έχουν δει κι άλλα περιουσιακά στοιχεία, ή υπάρχουν λύσεις που έχουν συζητηθεί λεπτομερώς, ή έχει φανεί συναλλακτική συμπεριφορά που δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκριση». Υπενθύμισε ότι εκτός από τους ευάλωτους αυτόματη έγκριση υπάρχει και για τα ΑΜΕΑ, μετά από εισήγηση των ίδιων των εταιρειών διαχείρισης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers ξεκαθάρισε  ότι η παραγωγή λύσης δεν επηρεάζεται από τους πιστωτές αλλά προκύπτει από έναν αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη του το Πτωχευτικό Δίκαιο, τα εισοδήματα των οφειλετών και την αξία των ακινήτων.

«Το τελευταίο νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη συζήτηση με τους οφειλέτες η λογική του αλγόριθμου είναι ότι κάποιος  θα αποπληρώσει τις οφειλές του, όχι επί της βάσης του ύψους των οφειλών, αλλά επί της βάσης δύο βασικών παραμέτρων που είναι τα εισοδήματά του, που είναι και η αξία των περιουσιακών του στοιχείων.  Άρα κατανοείτε ότι πολλές φορές  θα ακούσουμε για τη δυνατότητα αποπληρωμής μιας ρύθμισης, αλλά κατ’ ουσίαν αν  ένα περιουσιακό στοιχείο αξίζει εκατό, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει στους πιστωτές του τουλάχιστον την αξία αυτού του περιουσιακού στοιχείου, η οποία θα προσαυξηθεί εάν τα εισοδήματά του είναι πολύ μεγαλύτερα.  Αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα πρόβλημα αποδοχής των τελικών λύσεων από τους οφειλέτες, το οποίο είναι ένα ποσοστό απόρριψης που στα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται οι Servicers περίπου ένα 25%των τελικών συγκεκριμένων λύσεων, απορρίπτεται από τους οφειλέτες.» εξήγησε ο Θ. Αθανασόπουλος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ