Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Συναγερμός στον ευρωπαϊκό Βορρά για τα «πορτοκαλί» δάνεια - Σε καλή θέση η Ελλάδα

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ/NPL) το τελευταίο τρίμηνο του 2024 κατά 3 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο στις σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και τον τεσσάρων ελληνικών συστημικών, ωστόσο δάνεια του σταδίου 2 (Stage 2) αυξάνονται.

Τα στατιστικά στοιχεία του SSM δείχνουν ότι ο δείκτης ΜΕΔ (εξαιρουμένων των μετρητών σε κεντρικές τράπεζες και λοιπές καταθέσεις όψεως) διαμορφώθηκε σε 2,28% στο τέλος του 2024.  Τα δάνεια του stage 2, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στην αποπληρωμή τους, αυξήθηκαν σε 9,93% (από 9,74% το προηγούμενο τρίμηνο) καταδεικνύοντας ότι αυξάνονται τα δάνεια που εισέρχονται στην επικίνδυνη ζώνη.   Και αυτό αφορά κυρίως τα νοικοκυριά καθώς τα δάνεια stage 2, αυξήθηκαν στο 9,64% το τελευταίο τρίμηνο του 2024 από 9,18% το γ’ τρίμηνο του 2024 ενώ τα αντίστοιχα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν στο 13,93% από 14,03%

Η επικεφαλής του SSM, Claudia Buch μιλώντας σε συνέδριο πριν από μερικές ημέρες επισημάνει ότι  το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, στο 2,3%  ωστόσο, παρατηρούνται ήδη ελαφρές επιδεινώσεις, όχι μόνος στις χώρες όπου οι τράπεζες έχουν καταγράψει υψηλές αθετήσεις δανείων στο παρελθόν, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τη ραγδαία μείωση των «κόκκινων» δανείων.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται κυρίως στη Γερμανία και στην Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία. Σε όλους τους τομείς, πλήττονται ιδιαίτερα τα εμπορικά ακίνητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε.

Τα δάνεια Stage 2

Στη χώρα μας τα δάνεια Stage 2 ήταν στο 7,5% στο τέλος του 2024 έναντι 9,61% στο τέλος του 2023 και 13,77% το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Στην κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 16 χωρών (δεν υπάρχουν στοιχεία για Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Μάλτα) τη Γερμανία να βρίσκεται στην κορυφή με 15,3% και να ακολουθούν η Αυστρία με 13,4%,  το Λουξεμβούργο με 11,2% και η Πορτογαλία με 11,1%   ενώ η Λιθουανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό επίφοβων δανείων, 5,2%

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, που την τελευταία πενταετία η ανάπτυξη έχει «τραβήξει χειρόφρενο» ,  τα δάνεια της κατηγορίας Stage 2, από 6,9% το γ’ τρίμηνο του 2020 (8,16% στο σύνολο των 110 σημαντικών τραπεζών του ευρωσυστήματος)  ακολούθησαν ανοδική πορεία, με μερικά σκαμπανεβάσματα και ο σχετικός δείκτης είναι σταθερά πάνω από αυτόν του ευρωσυστήματος από τις αρχές του 2022.

Σε καλή θέση η Ελλάδα

Σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο σχετικός δείκτης στη Γερμανία  βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ευρωσυστήματος, στο 1,8%  έναντι 2,28%, οι τάσεις ωστόσο είναι ανοδικές από τις αρχές του 2023. Η Ελλάδα με 3,4% βρίσκονται στην πρώτη θέση μαζί με το Λουξεμβούργο (!) ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας η πτώση είναι κατακόρυφη, χάρη και στο πρόγραμμα «Ηρακλής» αλλά και στις μικρές ροές νέων «κόκκινων» δανείων καθώς τα μορατόρια την περίοδο της πανδημίας και το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια προστάτευσαν τους δανειολήπτες και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 34,3% το 2020 (β’ τρίμηνο) η πτώση του σχετικού δείκτη είναι κατακόρυφη.

Σε επίπεδο κλάδου, ο δείκτης ΜΕΔ για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) ήταν 3,52%, μειωμένος από 3,65% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ελαφρώς αυξημένος από 3,48% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στο 2,23%, έναντι 2,25% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,19% πριν από ένα χρόνο. Ο δείκτης ΜΕΔ για δάνεια προς ΜΧΕ με εξασφάλιση εμπορικής ακίνητης περιουσίας διαμορφώθηκε στο 4,60%, από 4,56% το προηγούμενο τρίμηνο και από 4,53% ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης ΜΕΔ διαμορφώθηκε στο 4,75% για τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από 4,88% το προηγούμενο τρίμηνο αλλά από 4,62% ένα χρόνο πριν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ