Μείωση της πολυπλοκότητας του πλαισίου εποπτείας των τραπεζών του ευρωσυστήματος, αλλά όχι χαλάρωση, είναι το μήνυμα της επικεφαλής του SSM, Κλούντια Μπουχ, η οποία κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν ό,τι μπορούν για την τραπεζική ένωση.
«Χρειαζόμαστε τράπεζες που να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και να διαθέτουν υγιή συστήματα διαχείρισης κινδύνου – έτσι οι τράπεζες μπορούν να παραμείνουν ισχυροί εταίροι για την πραγματική οικονομία. Η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αποδυνάμωση των ρυθμίσεων. Επειδή οι ανθεκτικές τράπεζες αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. (…) Θα πρέπει φυσικά να κάνουμε την εποπτεία, τη ρύθμιση και την υποβολή εκθέσεων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, η ελπίδα ότι η χαλαρότερη εποπτεία και η ρύθμιση θα αποδώσουν με τη μορφή μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι πιθανό να παραμείνει απατηλή», υπογράμμισε η Κλαούντια Μπουχ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, κάνοντας απολογισμό των δέκα χρόνων τραπεζικής ένωσης που θέτουν τις βάσεις για την επόμενη δεκαετία, η οποία θα φέρει νέες προκλήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Περισσότερη Ευρώπη και μια ισχυρότερη τραπεζική ένωση, σύμφωνα με την πρόεδρο του SSM, θα πρέπει να είναι η απάντηση στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες του μέλλοντος, και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν τώρα για να καλύψουν τυχόν εναπομείναντα κενά στο ευρωπαϊκό καθεστώς εξυγίανσης.
«Όσο καλύτερα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές ακραίες καταστάσεις, τόσο καλύτερα θα προστατεύονται οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι», τόνισε η Κλ. Μπουχ.
Όπως τόνισε, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα του παγκόσμιου εμπορίου απαιτούν διαρθρωτικές προσαρμογές στην πραγματική οικονομία και τελικά θα αντικατοπτρίζονται επίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών, είπε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την ώρα που η Ευρώπη, μάλλον αμήχανα, προσπαθεί να βρει ένα πειστικό αφήγημα που θα απαντά σε κρίσιμα επίδικα μετά την εκλογή Τραμπ.
«Οι εκκλήσεις για χαλάρωση των τραπεζικών ρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης μπορεί να ακούγονται δελεαστικές. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες της αδύναμης ανάπτυξης, να τονώσουν την καινοτομία και να επιτρέψουν στις εταιρείες να αποκομίσουν πληρέστερα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς – οι εκθέσεις των Mario Draghi και Enrico Letta προσδιορίζουν βασικούς τομείς πολιτικής», σημείωσε η επικεφαλής του SSM.
→ Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πώς θα διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία - Οι κινήσεις των διοικήσεων
Πιο σταθερές οι τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως είπε, είναι πιο σταθερές και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, όταν δημιουργήθηκε η τραπεζική ένωση, και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα NPEs έχουν μειωθεί από σχεδόν 50% το 2016 σε λίγο υψηλότερα από 3%, με οικονομική ανάπτυξη στο 2,4%, που είναι, όπως είπε, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που βρίσκεται σε περίπου 1%.
Σήμερα, όπως είπε η πρόεδρος του SSM, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, στο 2,3%. Ωστόσο, παρατηρούνται ήδη ελαφρές επιδεινώσεις, όχι μόνο στις χώρες όπου οι τράπεζες έχουν καταγράψει υψηλές αθετήσεις δανείων στο παρελθόν.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται κυρίως στη Γερμανία και στην Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία. Σε όλους τους τομείς, πλήττονται ιδιαίτερα τα εμπορικά ακίνητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε.