Νέα
  • ΓΔ: 1549.8 -0.52%
  • Τζίρος: 30,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ερχονται αλλαγές στο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKNISSI

Αλλαγές στο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου θα επιφέρει η Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι  υπό διαβούλευση  μέχρι το τέλος της εβδομάδα.

Η νέα πράξη ενσωματώνει, συστηματοποιεί και κωδικοποιεί τις ενωσιακές αλλαγές έχουν επέλθει μετά το 2006 όταν εκδόθηκε η προηγούμενη πράξη (2577/9/3/2006) η οποία όπως τονίζουν οι τραπεζικά στελέχη ήταν ιστορική και πρωτοποριακή για την εποχή της, καθώς επίσης και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (Εuropean Bank Authority) για την εσωτερική δομή κάθε τράπεζας και κυρίως του διοικητικού συμβουλίου και τις επιτροπές και των στελεχών που έχουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Όπως για παράδειγμα τους επικεφαλής των μονάδων εσωτερικού ελέγχου, της  συμμόρφωσης (compliance) των κινδύνων (risk). Σύμφωνα με την υπό διαβούλευση Πράξη εισάγεται η αρχή της αναλογικότητας  καθώς το πλαίσιο των κανόνων διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι συμβατό με το μέγεθος του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

Διακυβέρνηση ανάλογα με το μέγεθος των τραπεζών

«Τα σημαντικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν πιο εξελιγμένες ρυθμίσεις διακυβέρνησης, ενώ τα μικρά και λιγότερο πολύπλοκα ιδρύματα μπορούν να εφαρμόζουν απλούστερες ρυθμίσεις διακυβέρνησης. Ωστόσο, τα ιδρύματα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το μέγεθος ή η συστημική τους σημασία δεν είναι ενδεικτικά του βαθμού στον οποίο ένα ίδρυμα μπορεί να εκτίθεται σε κινδύνους.»

Ετσι, για την τήρηση της αναλογικότητας τα ιδρύματα και η ΤτΕ λαμβάνουν υπόψη τους μεταξύ άλλων το συνολικό ενεργητικό τους, τη γεωγραφική παρουσία τους και το μέγεθος των δραστηριοτήτων σε κάθε γεωγραφική περιοχή, εάν είναι εισηγμένο ίδρυμα, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο, τη μετοχική σύνθεση και χρηματοδοτική διάρθρωση , τις κατηγορίες πελατών, τα υφιστάμενα συστήματα και υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.α.

→ Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Στο ύψος της η ψαλίδα επιτοκίων δανείων και καταθέσεων τον Δεκέμβριο

Ιστορική διαδρομή και εποπτεία των τραπεζών

Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) ήταν οι πρώτες που ως εισηγμένες είχαν προχωρήσει ήδη από το 2002 σε αυστηρά για την εποχή τους μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, βάσει των προβλέψεων του νόμου 3016/2002 διαχωρίζοντας μεταξύ άλλων τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα.

Επιπρόσθετα, οι συστημικές τράπεζες που εποπτεύονται από το 2014 από τον SSM και δη οι ελληνικές που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν ούτως ή αλλιώς ένα βαρύ εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο ενώ και υπόλοιπα τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας ,όπως άλλωστε και οι servicers που επαναδειοδοθήκαν το 2024, τα ιδρύματα πληρωμών κ.λπ. καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση έγιναν από το 2010 με βάση τα όσα προέβλεπε ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το σχετικό πλαίσιο να αυστηροποίεται το 2015, όταν έγινε υποχρεωτική η συμμετοχή ξένων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αλλά και η τοποθέτηση τους σε σημαντικές επιτροπές. Και φυσικά τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν το πλαίσιο ESG, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα, επιπλέον κριτήρια τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται μεταξύ άλλων να καθορίσει τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις τράπεζες για την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς επίσης και να έχουν συγκεκριμένη πολιτική για των έγκριση νέων προϊόντων και η οποία θα καλύπτει την ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Και φυσικά υπάρχουν ρυθμίσεις για τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών στο πλαίσιο του νόμου για το ξέπλυμα (ΑΜL).

Ρυθμίσεις για τη συμμόρφωση και την ασφάλεια

«Η πολιτική έγκρισης νέων προϊόντων καθορίζει τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και, ιδίως, τα ακόλουθα: κανονιστική συμμόρφωση, λογιστική, μοντέλα καθορισμού τιμών (risk pricing models), επίπτωση στο προφίλ κινδύνου, στην κεφαλαιακή επάρκεια και στην κερδοφορία (…) Επιπλέον, για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ν. 4557/2018, τα ιδρύματα εντοπίζουν και αξιολογούν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που σχετίζεται με τα νέα προϊόντα ή τις επιχειρηματικές πρακτικές και καθορίζουν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εν λόγω κινδύνων» αναφέρεται μεταξύ άλλων».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ