Νέα
  • ΓΔ: 1461.43 -0.54%
  • Τζίρος: 16,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στα 300 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός από το πακέτο Μητσοτάκη - Ο πονοκέφαλος του διπλού ΕΝΦΙΑ

Περί τα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το όφελος για την κοινωνία από τα μέτρα για τις τράπεζες που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν έμπαινε φόρος 5% στα κέρδη των τραπεζών, είπε ο πρωθυπουργός, το όφελος θα ήταν μικρό και θα απέδιδε ένα ποσό που δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην κοινωνία, καθώς από το 2025 οι ευρωπαϊκοί κανόνες έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έκτακτα έσοδα για τη στήριξη δαπανών που μπορεί να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. 

«Αυτή η ιδέα δεν μπορεί να γίνει γιατί αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε και σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων απαγορεύεται ως ευθεία παρέμβαση στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εισφέρουν 100 εκατ. ευρώ για τα σχολικά κτίρια (ανακαίνιση υφιστάμενων, χτίσιμο νέων) και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Εναμίσθωσης Ακινήτων.  

Στα 120 εκατ. ο λογαριασμός από τις νέες προμήθειες

Σε ότι αφορά προμήθειες και χρεώσεις τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται εν αναμονή της εξειδίκευσης που θα γίνει σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ώστε να υπολογίσουν πόσο θα τους κοστίσει ο μηδενισμός χρεώσεων για πληρωμές προς Δημόσιο, ΟΤΑ, κλπ. αλλά και το πλαφόν των 0,50 ευρώ για εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ. Και πρέπει να προσαρμόσουν τα συνδρομητικά τους πακέτα καθώς σ’ αυτά περιλαμβάνονται πάγιες εντολές για πληρωμές λογαριασμών. 

Επίσης μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών ως τα 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ σήμερα).  

Μια κατ’ αρχήν εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 100 - 120 εκατ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα συνολικά.  

Πού θα εφαρμοστούν οι μηδενικές χρεώσεις

O μηδενισμός των χρεώσεων στις βασικές τραπεζικές συναλλαγές για πληρωμές λογαριασμών και οφειλών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εταιρείες) θα αφορά τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών δικτύων web banking και το mobile banking. Οι ίδιες συναλλαγές σήμερα κοστίζουν από 0,6 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Ψαλίδι έως 80% στις χρεώσεις για εμβάσματα 

Σε ότι αφορά στη δραστική μείωση των προμηθειών στα εμβάσματα, δηλαδή στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών θα προβλεφθεί: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). 

Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).

Προμήθεια 0,5% για αγορές με κάρτες ως 20 ευρώ 

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Linkedin o Ακης Σκέρτσος, μηδενική θα είναι η χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλη τράπεζας που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μιας μόνο τράπεζας.  Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαρισμού ή καρτών ΑΤΜ άλλων τραπεζών (από 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής ως 20 ευρώ από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα.

Ο πονοκέφαλος του ΕΝΦΙΑ

Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως για τράπεζες και servicers είναι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διαχειρίζονται τράπεζες και servicers με στόχο να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα έχει ισχύ από 1/1/2026. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστούν δύο πράγματα: 

  1. Πρώτον, αν το μέτρο θα ισχύσει για ακόμα και για τα ακίνητα που βρίσκονται λιγότερο από 1 - 1,5 χρόνο στη διαχείριση τραπεζών – servicers, με δεδομένη τη γραφειοκρατία, τις στρεβλώσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες νομιμοποιήσης και μεταβίβασης των ακινήτων (γενικά και όχι μόνο σε ότι αφορά τράπεζες – servicers). 
  2. Και δεύτερον, αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση – απλοποίηση αυτών των διαδικασιών (και της απονομής της δικαιοσύνης), κάτι που αποτελεί ζητούμενο για όποιον αγοράζει/μεταβιβάζει ακίνητο.

Και φρέσκα επιχειρηματικά δάνεια

Επίσης, παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια. 

Αυτό αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια καθώς οι εν λόγω εταιρείες θα μπορούν να δίνουν και «φρέσκα» δάνεια και όχι μόνο δάνεια αναχρηματοδότησης παλαιότερων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο επιτοκίων. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Το νέο IRIS

Σε ότι αφορά το IRIS και τη διεύρυνση του ορίου καθημερινών συναλλαγών στα 1.000 ευρώ, που θα μπορεί να εκτελεί ο καταναλωτής, προβλέπεται ότι:

  • 500 ευρώ θα είναι μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 
  • 500 ευρώ από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις (IRIS P2B), 

χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή, ενώ προμήθεια 0,3% - 0,5% καταβάλουν οι έμποροι/επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να προτιμούν το IRIS καθώς όταν πληρώνονται με κάρτα η προμήθεια είναι τουλάχιστον 1%-1,5%.  

Η τεχνική υλοποίηση του διαχωρισμού αυτών των ορίων, και η ενεργοποίηση τους, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Η πλατφόρμα της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ήδη ανακοινώσει εξάλλου ότι αρχής γενομένης από την 7η Ιανουαρίου 2025 και με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα δημοσιεύει στον ιστοχώρο της, στοιχεία και πληροφορίες που θα της υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων, τα επιτόκια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων (συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών καρτών) καθώς και τις προμήθειες, έξοδα για αυτά (πχ. συνδρομή κάρτας, έξοδα φακέλου κ.α) καθώς και τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες έρχονται να ανακουφίσουν τους πολίτες από πολλές αχρείαστα υψηλές επιβαρύνσεις στις συναλλαγές τους, ενώ διευκολύνουν παράλληλα την απελευθέρωση αδρανών ακινήτων αλλά και τον δανεισμό, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

«Τέλος, ενισχύουν και τον ανταγωνισμό αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη των τραπεζών»

Τι έχουν συνεισφέρει οι τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2023  οι τράπεζες πήραν την πρωτοβουλία να «παγώσουν» τα κυμαινόμενο επιτόκια 420.000 ενήμερων στεγαστικών δανείων με τους δανειολήπτες να γλιτώνουν από τόκους περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα είχαν επιβαρυνθεί αν τα επιτόκια των δανείων τους ακολουθούσαν το ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Επίσης, μεταξύ άλλων οι τέσσερις συστημικές συμμετείχαν με 50 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από την φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία. 

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ήταν μεταξύ των βραβευθέντων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη συμβολή με χορηγίες στην πυροπραστασία της χώρας.

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι 4 συστημικές τράπεζες στηρίζουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σταθερά από το 2022, με την οικονομική τους συμβολή στην 3ετία να ανέρχεται στο ποσό των 1.750.000 ευρώ. 

Η συμπαράσταση στο Υπουργείο είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνικής δράσης και προσφοράς των μελών μας προς την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που την τελευταία 5ετία ανήλθε στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γκίκας Χαρδούβελης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ