Κυβερνητική παρέμβαση για τις τράπεζες, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα και θα δίνει «απαντήσεις ενδιαφέρουσες και χρήσιμες» προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος».
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων στο σύστημα IRIS, που σήμερα είναι έως 500 ευρώ στις μεταφορές χωρίς προμήθειες, για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ημερησίως.
«Η κυβέρνηση έχει τις δικές της λύσεις που τις έχει επεξεργαστεί και οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Παναγιώτη Στάθη και τον Γιάννη Κολοκυθά.
Ο ίδιος έδωσε, επί της ουσίας και το περίγραμμα της κυοφορούμενης παρέμβασης λέγοντας πως:
«Παρακολουθούμε δυναμικά όλα:
- τις διαφορές επιτοκίων σε καταθέσεις και δάνεια,
- τις προμήθειες,
- τη ρευστότητα ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
και θα κάνουμε παρέμβαση η οποία δεν θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, αλλά θα έρχεται και θα καλύπτει αυτό που αισθάνεται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα», περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Διότι υπάρχουν λαϊκίστικες πολιτικές που ζημιώνουν, όχι τις τράπεζες, αλλά την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας, αλλά υπάρχουν και πολιτικές στοχευμένες ορθολογικές και αποτελεσματικές. Εμείς αυτές υιοθετούμε και θα υιοθετήσουμε».
Παρέμβαση και για τη στεγαστική κρίση
Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως η παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε σχέση με τις τράπεζες θα έχει και μια πτυχή που θα ακουμπά στην στεγαστική κρίση, δείχνοντας προς τα ακίνητα των τραπεζών που μένουν αναξιοποίητα αλλά και προς την τόνωση της στεγαστικής πίστης. «Μιλάμε για παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», διευκρίνησε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τις τράπεζες:
- δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια
- υποχρεωτικό το σύστημα IRIS (μηδενικές προμήθειες) και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όλες τις επιχειρήσεις εντός του 2025
- Μείωση στο 50% των προμηθειών για μικρές συναλλαγές με POS
- Πίεση στις τράπεζες για μείωση των προμηθειών τους, πράγμα που «το έκαναν σε κάποιο βαθμό το περασμένο καλοκαίρι».
Ο ίδιος απάντησε διεξοδικά για την επιλογή της κυβέρνησης να μην βάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες, ένα θέμα πολύ λεπτό με πολλές πτυχές, όπως είπε, κι ενώ υπάρχουν «πράγματα που ενοχλούν την πλειοψηφία των πολιτών», στην συμπεριφορά των τραπεζών.
Ο ίδιος εξήγησε πως οι τράπεζες φορολογούνται περισσότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, φορολογούνται με συντελεστή 29% επί των κερδών, και όσο πιο κερδοφόρες είναι τόσο πιο γρήγορα θα αποπληρωθεί ο αναβαλλόμενος φόρος. Γι αυτό και το Δημόσιο το συμφέρει να είναι κερδοφόρες οι τράπεζες.
«Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ειδική έκτακτη φορολογία στα κέρδη. Οι τράπεζες οι δικές μας, μόλις αναστηλώθηκαν, μόλις έκαναν τα πρώτα βήματα και προχωρούν μπροστά, μετά την κρίση. Αν κάτι τις αποσταθεροποιούσε, αυτό θα θύμιζε την κρίση της περασμένης 10ετίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα ήρθαν ξένοι επενδυτές και έβαλαν τα λεφτά τους σε τράπεζες όπως η Εθνική, στηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του.
«Αν έρθει το ελληνικό Δημόσιο 2 μήνες μετά και πει, πάρτε μια στο κεφάλι, θα στείλουμε ένα μήνυμα άσχετο για τις επενδύσεις και την οικονομία και μπορεί αυτό να το πληρώσουμε, αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, αποκαλώντας άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!