Η απώλεια των εσόδων από τόκους, λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένεται να επιταχυνθεί τη νέα χρονιά η στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη τους και μεγαλύτερη ανταμοιβή των μετόχων τους – με στόχο να φτάσει το 50% - και η εξωστρέφεια του τραπεζικού κλάδου ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι τέσσερις οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις συναντήσεις που είχαν με θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Αντίβαρο στην μείωση των επιτοκίων θα είναι η πιστωτική επέκταση με το 2024 να κλείνει να θετικό πρόσημο, περί τα 10 δισ. ευρώ και το 2025 να αναμένεται ισχυρή η ζήτηση από τις επιχειρήσεις με κινητήριο μοχλό το RRF και τις τράπεζες να έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αναθέρμανση της λιανικής τραπεζικής και κυρίως των στεγαστικών δανείων. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να θέσουν υψηλότερους στόχους για την νέα χρονιά. Η Eurobank φαίνεται να έχει το προβάδισμα με στόχο πιστωτικής επέκτασης 3,5 δισ. ευρώ, η Πειραιώς με άλλα 3 δισ. ευρώ και η Εθνική μαζί με την Alpha Bank να συμμετέχουν με άλλα 2 δισ. ευρώ η κάθε μια.
Στεγαστικά δάνεια
Ειδικά για το θέμα των στεγαστικών ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι δεν κινούνται ακόμη επαρκώς καθώς υπάρχει πρόβλημα προσφοράς κατοικιών. «Στην Αττική από τα παλιά ακίνητα παραμένουν πολλά κλειστά και δεν υπάρχουν αρκετά καινούργια για να καλύψουν τη ζήτηση που υφίσταται για κατοικίες» όπως είπε.
Οι τράπεζες δίνουν μεγάλο βάρος στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες μέσω της ανάπτυξης του asset και wealth management και των τραπεζοασφαλειών, που θα αποτελέσουν αντίβαρο στην πίεση των εσόδων λόγω της μείωσης των επιτοκίων.
Ασφάλιση
«Οι Έλληνες βασίζονταν ιστορικά σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες υγείας και στις συντάξεις που παρέχονταν από το κράτος, αλλά οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει χώρο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης», ανέφερε o CEO της Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Επίσης, η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά κίνητρα και την αυξανόμενη συνείδηση για την ασφάλιση περιουσίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του bancassurance. «Παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας (περίπου 75%) η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης (σχεδόν 15%)» σημείωσε ο Β.Ψάλτης.
Πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια
Οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων, τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται την κατάλληλη στιγμή μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των υποστήριξε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. «Αναμένουμε 2,1 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε., έχοντας επιτύχει να διαφυλάξουμε τα περιθώρια δανείων και το κόστος των καταθέσεων. Η διατήρηση του ΝΙΜ είναι σημαντική με κύκλο μείωσης των επιτοκίων και consensus για 2% ή ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου και εκτίμησε πως το επιτοκιακό περιθώριο θα ομαλοποιηθεί από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, με ένα βιώσιμο επίπεδο να διαμορφώνεται γύρω στο 2,3%-2,4%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!