Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Εκτός κάδρου η φορολόγηση, στο τραπέζι παρέμβαση για τις προμήθειες - Το σχέδιο

«Περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, βάζοντας τέλος στη σχετική φημολογία αλλά διατηρώντας ανοιχτή τη συζήτηση περί… τραπεζικών ζητημάτων και κυρίως το κεφάλαιο που αφορά τις προμήθειες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν περισσότερα απ’ όσα έχουν ήδη κάνει (π.χ. συνδρομητικά πακέτα χρεώσεων που μειώνουν το κόστος των συναλλαγών).

Το ενδεχόμενο ακόμα και νομοθετικής παρέμβασης ώστε να μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εκτός βέβαια αν οι τράπεζες «ακούσουν» τις παρατηρήσεις του κόσμου και αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η προαναγγελία Χατζηδάκη

Από την Αθήνα και το συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες, όπως είπε, θα είναι ζυγισμένες, «καθώς θα λαμβάνουν υπόψη από τη μία τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τις ανάγκες της οικονομίας και από την άλλη την ανάγκη για υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί όταν δεν είχαμε υγιές σύστημα το πλήρωσαν οι φορολογούμενοι. Εμείς δεν λαϊκίζουμε, ούτε έχουμε εύκολες λύσεις για όλα, όπως κάποιοι άλλοι».

Πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών εκτιμούσαν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες – κυβερνητικές, τραπεζικές ή κοινές – θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των προμηθειών, αλλά έχει προχωρήσει και σε νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλού ύψους. Επιπλέον, το 2025 θα επεκταθεί και θα γίνει υποχρεωτικό το σύστημα IRIS, που εξασφαλίζει μηδενικές προμήθειες για τους καταναλωτές και πολύ χαμηλές για τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση παρακολουθεί την πολιτική προμηθειών των τραπεζών, καθώς, όπως ανέφερε, «δεν έχουμε κλειστά τα μάτια για τους πολίτες που εκνευρίζονται με ορισμένες υπερβολές».

Το «παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2025 η Τράπεζα της Ελλάδας θα είναι έτοιμη να «βγάλει στον αέρα» παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών και επιτοκίων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ενημέρωση των συναλλασσόμενων.

Κεντρικός στόχος είναι να μειωθεί το κόστος συναλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται ο εμπλουτισμός – επέκταση του IRIS με αύξηση του ορίου συναλλαγών έως 1.000 ευρώ/ημέρα, αλλά και χρήση του IRIS στα φυσικά εμπορικά καταστήματα μέσω των POS, δίνοντας στους καταναλωτές μια ακόμα επιλογή πληρωμής (μετρητά, κάρτες). Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS e-commerce γίνονται αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και πληρωμές φόρων.

Από το ίδιο βήμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι το IRIS πρέπει να γίνει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών με χαμηλές προμήθειες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «ΟΤ Forum»: «Όταν έχει πέσει η κυκλοφορία του χαρτονομίσματος μόνο στα 4 δισ., αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Άρα δεν μπορείς να του παίρνεις πολύ υψηλές προμήθειες όταν χρησιμοποιεί κάρτα. Όντως, οι προμήθειες στην Ελλάδα, συγκρίνω από στοιχεία που έχω, από ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, είναι σχετικά υψηλές. Δεν λέω, πρέπει οι τράπεζες να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους και καλά κάνουν και εισπράττουν προμήθεια. Αλλά πρέπει όλα με μέτρο».

→ Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Ερχεται παρέμβαση για τις τράπεζες

Το IRIS

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι το IRIS, που είναι ένα εργαλείο που το έχει φτιάξει η ΔΙΑΣ, το διατραπεζικό Ίδρυμα Πληρωμών, στο οποίο είναι μέτοχοι κατά 70% οι τράπεζες «και μόνο κατά 30% είναι η Τράπεζα της Ελλάδος». Σημειώνεται εξάλλου ότι οι τράπεζες εισπράττουν προμήθεια από επιχειρήσεις/επαγγελματίες για τις συναλλαγές μέσω IRIS.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το όριο συναλλαγών, πρόθεση είναι το ημερήσιο όριο να καθοριστεί στα 500 ευρώ για το IRIS P2P (συναλλαγή μεταξύ φυσικών προσώπων), συν επιπλέον 500 ευρώ για το IRIS P2B (φυσικό πρόσωπο προς επαγγελματία/επιχείρηση). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί ο χρήστης να «στείλει» σε ένα φίλο, συγγενή, ως και 500 ευρώ και να καταβάλει την ίδια μέρα αμοιβή ως 500 ευρώ στον δικηγόρο του, για παράδειγμα, όταν σήμερα το όριο για δωρεάν μεταφορά ποσών είναι 500 ευρώ και για τα δύο προϊόντα του IRIS.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι το IRIS, που είναι ένα εργαλείο που το έχει φτιάξει η ΔΙΑΣ, το διατραπεζικό Ίδρυμα Πληρωμών, στο οποίο είναι μέτοχοι κατά 70% οι τράπεζες «και μόνο κατά 30% είναι η Τράπεζα της Ελλάδος». Σημειώνεται εξάλλου ότι οι τράπεζες εισπράττουν προμήθεια από επιχειρήσεις/επαγγελματίες για τις συναλλαγές μέσω IRIS.

Τραπεζικές πηγές έχουν αναφέρει ότι ο εμπλουτισμός του IRIS θα πρέπει να συνοδευτεί και με εκσυγχρονισμό του και ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή φαινομένων απάτης, τη διόρθωση λαθών ή την αμφισβήτηση συναλλαγών, καθώς και την αντιμετώπιση μιας σειράς πρακτικών ζητημάτων, τα οποία δεν θεωρούνται πάντως δυσεπίλυτα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ