Νέα
  • ΓΔ: 1526.57 +0.12%
  • Τζίρος: 65,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος: Σημαντικό ότι τα επιτόκια θα μειώνονται - Προτεραιότητα η τραπεζική ένωση

Καλά νέα σχετικά με τον πληθωρισμό αλλά όχι σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Αυτή είναι η εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης όπως την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Louis de Guindos σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ANSA και ενώ η έρευνα των Επαγγελματιών Προβλέψεων που δημοσιεύθηκε από την ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό 1,9% το 2025 έναντι 2,2% που δίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ.

Και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεχών μειώσεων επιτοκίων, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των περικοπών όσο και το μέγεθος τους.

Η ανάπτυξη

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, η πρόβλεψη, όπως υπενθύμισε ο de Guindos έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω δύο φορές πριν από το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο ( η τελευταία πρόβλεψη κάνει λόγο για  αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,8% το 2024 από 0,9% προηγουμένως και 1,3% το 2025 από 1,4%.).

«Βλέπουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε αποκρυσταλλώνονται , κυρίως επειδή η κατανάλωση δεν ανακάμπτει όπως αναμένεται. Παρόλο που το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί επειδή οι μισθοί πλησιάζουν τον προηγούμενο πληθωρισμό, τα νοικοκυριά δεν αυξάνουν τις δαπάνες τους».

Αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ μπορεί να οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης λόγω του πληθωρισμού του παρελθόντος, της πανδημίας ή των γεωπολιτικών κινδύνων. «Όμως είναι σαφές ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης δεν συμβαίνει με τους ρυθμούς που είχαμε προηγουμένως προβλέψει.» είπε ο de Guindos.

Ο πληθωρισμός

Στον πληθωρισμό, έχουμε το αντίθετο. Τα τελευταία στοιχεία είναι καλά, όσον αφορά τόσο τον μετρούμενο πληθωρισμό όσο και τον υποκείμενο πληθωρισμό. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται και είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα στη διάρκεια του 2025.

Στην εξίσωση για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, υπάρχουν δύο ακόμα πολύ σημαντικές παράμετροι. Κατ’ αρχήν οι γεωπολιτικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάλυση της Φρανκφούρτης με τον Louis de Guindos να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν είσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο αβεβαιότητα, για παράδειγμα λόγω γεωπολιτικών κινδύνων που δεν μπορείτε να ελέγξετε, πρέπει να κάνετε, πρέπει να κάνετε πολύ προσεκτικά βήματα».

AP Photo

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, έχει αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας και οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί με τις αποφάσεις μας.» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η δημοσιονομική πολιτική και οι κυβερνήσεις υποβάλλουν τώρα τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό θα μας δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές, το οποίο είναι ένα στοιχείο που λαμβάνουμε υπόψη κατά την ανάλυση και τη λήψη αποφάσεων. Έτσι, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πιθανότητα στρεβλώσεων στο διεθνές εμπόριο συν το τι θα συμβεί με τη δημοσιονομική πολιτική θα τροφοδοτήσουν τις αποφάσεις μας στο εγγύς μέλλον.»

Με αφορμή την πιθανή συγχώνευση μεταξύ της Unicredit και της Commerzbank – που αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα σε Ιταλία και Γερμανία – ο δημοσιογράφος της ANSA ρώτησε γιατί η συγχώνευση μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθεί να είναι πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη το 2024 και ενώ η ολοκλήρωση της τραπεζική ένωσης είναι από τους πιο επείγοντες στόχους.

«Εάν θέλετε μια ενιαία τραπεζική αγορά, πρέπει να έχετε γνήσιες πανευρωπαϊκές τράπεζες. Γι' αυτό είναι σημαντική η διασυνοριακή ενοποίηση του τραπεζικού τομέα. Δεν συζητώ την αξία μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά κατά την άποψή μου, μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα πρέπει να υπερισχύει της εθνικής. Αυτός είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμησή μας για οποιαδήποτε συναλλαγή συγχώνευσης και εξαγοράς βασίζεται πάντα αποκλειστικά σε κριτήρια προληπτικής εποπτείας και φερεγγυότητας. Αυτή είναι η κατευθυντήρια αρχή για εμάς, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.»  είπε ο de Guindos.

Για τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα στην οικονομική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένης της σημασίας της χρηματοδότησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία.

Ο de Guindos παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια αλλά όπως υπογράμμισε θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς τραπεζική ένωση ενώ σημαντικός είναι ο μεγαλύτερος συντονισμός στης δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα μέσω ενός κοινού δημοσιονομικού μέσου ή προόδου προς την ένωση κεφαλαιαγορών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ