Το σήμα για 40.000 σαρωτικούς ελέγχους από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό στα νησιά και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, έδωσε η επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής κυρίως μέσω της μη έκδοσης και διαβίβασης αποδείξεων.
Oι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατά τη μαζική εξόρμηση τους θα αξιοποιήσουν όλα τα νέου τύπου ψηφιακά εργαλεια αλλά και την αναλυτική σύγκριση των στοιχείων του my Data για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής που καταγράφονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον σκοπό αυτό θα εξοπλιστούν με τα νέα συστήματα επιτόπιων ελέγχων -EΛΕΓΧΟΣ live-που θα παρακολουθούνται κεντρικά από το ψηφιακό στρατηγείο της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο.
Οι εφοριακοί θα είναι εφοδιασμένοι με laptop και tablet και επισκεπτόμενοι μια επιχείρηση για φορολογικό έλεγχο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του taxisnet. Έτσι, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ των ελεγχόμενων όπως είναι :
- το τυχόν ιστορικό παραβατικότητας.
- η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- η ύπαρξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και αν έχουν ρυθμιστεί ή όχι.
- η απρόσκοπτη διαβίβαση των προβλεπόμενων στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA.
Ειδικά φέτος πολύ χρήσιμα θα είναι τα στοιχεία τα οποία θα αντληθούν από το My Data καθώς θα υπάρξει συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογους στοχευμένους ελέγχους.
►Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο ΣτΕ για τη διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου
Ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου
Σημειώνεται ότι από φέτος σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει «ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου» στις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει ενδείξεις ή υποψίες φοροδιαφυγής.
Ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και να προχωρά στη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ και των φόρων, πριν καν λήξει ο χρόνος που κανονικά υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ η επιχείρηση.
Πρόκειται για αντίδοτο στο φαινόμενο εποχικών επιχειρήσεων οι οποίες ξεκινώντας στην αρχή της σεζόν τη λειτουργίας τους δείχνουν να είναι συνεπείς αλλά στη συνέχεια γίνονται «καπνός»
Με βάση το νέο καθεστώς , όταν θα γίνει έλεγχος, οι ελεγκτές δεν θα ασχοληθούν μόνο με την περίοδο ως και τον Ιούνιο που είναι το τέλος της περιόδου για τον ΦΠΑ του β΄ τριμήνου, αλλά θα ελέγξουν και την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους θα υπολογίσουν το φόρο ο οποίος είναι και άμεσα απαιτητός.
►Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Κύμα μεταβιβάσεων - Πάνω από 78.700 δηλώσεις το α' πεντάμηνο του 2024
Οι ποινές
Για τους επιχειρηματίες που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να μη έχουν στείλει στοιχεία στην πλατφόρμα my DATA δηλαδή να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται "λουκέτο" από δύο έως και δέκα ημερες.
Ειδικότερα:
Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα λουκέτα έως 48 ώρες επιβάλλονται αυθημερόν για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, ενώ όταν οι ποινές είναι μεγαλύτερες, οι επιχειρήσεις θα σφραγίζονται μετά από δύο μέρες από την Εφορία.
Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα ημέρες.
Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος ενώ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 50.000 ευρώ
Ποιοι γλιτώνουν τα λουκέτα
Τα λουκέτα αντικαθίστανται με χρηματικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις στις οποίες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, λόγω της φύσεως της δραστηριότητάς τους, δηλαδή σε πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία, επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών κ.λπ.
Τα πρόστιμα στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι:
- Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.
- Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.
- 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.