Aλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή είναι ανασφάλιστα σχεδιάζει για το 2025 το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σήμερα το χρηματικό πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των τελών από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Το σχήμα των προστίμων αναμένεται να αλλάξει από το 2025, καθώς στον σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι να καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.
Όσο νωρίτερα θα γίνεται η εξόφληση των τελών μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο στα τέλη κυκλοφορίας.Οπως ανέφερε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινές δηλώσεις «έρχονται αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά».
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σήμερα, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:
- Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
- Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
- Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: Λίφτινγκ στα τέλη κυκλοφορίας με αυξήσεις και κλιμακωτά πρόστιμα - Ποιοι τη γλιτώνουν - Στο τραπέζι νέα απόσυρση
Αυτόματος μηχανισμός
Ταυτόχρονα αυστηροποιείται ο έλεγχος για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων και αυτών που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς θα ενεργοποιηθεί ένας νέος αυτόματος μηχανισμός που θα εντοπίζει τους παραβάτες.
Η νέα πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί κα θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, θα λειτουργεί ως «Big Brother» για τα ανασφάλιστα οχήματα. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους. Επίσης μέσω της εν λόγω πλατφόρμας θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μήνες ψηφιακή υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα όπως για αυτά που έχουν εκκρεμότητες με τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας, όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια.
Πότε έρχονται τα τέλη με τον μήνα
Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι κατέθεσαν ψηφιακά τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2024.
Η νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους,πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν,ετοιμάζεται προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.
Η άρση της ακινησίαςγίνεται μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ.Απαραίτητη προυπόθεση πριν την άρση της ακινησίας είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματα τους συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται "Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας".
Με τους κωδικούς του Taxis, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Εαν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.
Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους,ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!