Ριζικό λίφτινγκ ετοιμάζεται στη ρύθμιση που αφορά την φοροέκπτωση έως 3.200 ευρώ ετησίως για διάστημα πέντε ετών, για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2024, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους που έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφού η σχετική διάταξη είχε ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε σημαντικές διορθώσεις πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Η νέα διάταξη θα κινείται πιο κοντά στην υφιστάμενη ρύθμιση, που προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους και διέθεταν τα σχετικά τιμολόγια. Η έκπτωση φτάνει το 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ,που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια.
Ερχονται κόφτες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπουν μια σειρά από κόφτες που θα περιορίζουν το ποσοστό της έκπτωσης και θα αφορούν τόσο
- στα υλικά που θα λαμβάνονται υπόψη όσο και
- στις δαπάνες που θα μειώνουν το φόρο εισοδήματος.
Στην ισχύουσα ρύθμιση τα υλικά δεν περιλαμβάνονται ενώ τώρα εξετάζεται να υπάρξει μια πολύ στοχευμένη λίστα υλικών, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για φοροέκπτωση. Πρόθεση είναι να γίνονται αποδεκτά συγκεκριμένα ποσοστά υλικών ή δαπανών και όχι το 100%.
Προϋποθέσεις για τη μείωση του φόρου
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα πρέπει να αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας δεδομένου ότι επί αυτής υπολογίζεται η μείωση του φόρου, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.
Επίσης η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking, καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ.), ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Το μέρος των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που δεν εξοφλείται με τους ως άνω τρόπους δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό. Το κίνητρο παρέχεται και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ψιλή κυριότητα, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κτίριο ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή ως έδρα ή υποκατάστημα της τυχόν επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται σήμερα
Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζονται για την εφαρμογή είναι:
- Ενεργειακές, π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, κ.λπ. η αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων, η εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταικά συστήματα,
- Λειτουργικές-αισθητικές, π.χ. τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.