Από το «κόσκινο» της εφορίας θα περάσουν χιλιάδες αγοραστές ακινήτων που προχώρησαν στις αγορές τους από τον Μάρτιο του 2021 και εντεύθεν αποκλειστικά με χρήση μετρητών. Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται περίπου 40.000 μεταβιβάσεις ακινήτων για τις οποίες το τίμημα υπερβαίνει τα 462 εκατομμύρια ευρώ.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ξεκινά διασταυρώσεις σε χιλιάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, για να εντοπίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Η συνήθης πρακτική, που δεν κινεί υποψίες είναι η καταβολή του τιμήματος που καλύπτει την αντικειμενική αξία του ακινήτου και είναι η «επίσημη» τιμή του ακινήτου, με τραπεζική επιταγή είτε με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, ενώ το επιπλέον ποσό πληρώνεται μετρητοίς.
Υπό έλεγχο και οι πωλητές
Υπό τη διαδικασία ελέγχου υπόκεινται όχι μόνο οι αγοραστές των ακινήτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα των χρημάτων που καταβλήθηκαν για το τίμημα, αλλά και οι πωλητές.
Οι εφοριακοί θα ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και όλες τις πηγές εισοδήματος ενώ θα μπορούν να ανοίξουν ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς στην περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για χρήση αδήλωτων καταθέσεων.
Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι τα χρήματα για τις αγορές ακινήτων δεν δικαιολογούνται, οι ελεγχόμενοι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή από την ΑΑΔΕ.
Με συντελεστή φόρου 33%
Το ποσό που καταβλήθηκε και δεν δικαιολογείται θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%, ενώ θα επιβληθούν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή από το 2024
Σημειώνεται ότι από το 2024 θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Από τις αρχές του νέου έτους, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβιβάσεως αποκλειστικώς με τραπεζικά μέσα πληρωμής προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο του 2021, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα myPROPERTY έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462, 49 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβιβάσεως ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθη εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί επ’ ακριβώς, ποιο ποσό πληρώθηκε μέσω τραπεζών και ποιο μετρητοίς.
Συνολικώς, οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά ανέρχονται σε 84.354 πράξεις και αποτελούν το 24,9% του συνόλου των μεταβιβάσεων, ήτοι μία στις τέσσερις. Η συνολική τους αξία, δε, ανέρχεται σε 3,44 δισ. ευρώ.
Ελεγχοι
Ήδη, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι εστιασμένοι σε 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών οι οποίες χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής καθώς και για ξέπλυμα χρήματος.
Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται βασικά οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή τού ακινήτου.
Στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ελέγχονται οι αγοραστές για την προέλευση των χρημάτων.
Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!