Σε μπαράζ εκτεταμένων διασταυρώσεων προχωρούν οι ελεγκτές της εφορίας σε μια σειρά από επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα για να διαπιστώσουν εάν οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές ταυτίζονται με τα POS.
Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: «Βροχή» τα αιτήματα για παράταση - Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ
«Τα λαβράκια»
Hδη, οι ελεγκτές εντόπισαν και έβαλαν λουκέτο σε τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και ένα κατάστημα ρούχων στην Μύκονο.
Συγκεκριμένα, στα Πετράλωνα και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης βρέθηκαν τέσσερα καταστήματα να μην έχουν διαβιβάσει αποδείξεις, συνολικής αξίας 682.000 ευρώ. Πλέον του 48ωρου λουκέτου, επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 43.000 ευρώ.
Αντίστοιχη παράβαση διαπιστώθηκε και σε κατάστημα εστίασης στον Πόρο, το οποίο δεν είχε εκδώσει, ούτε κατά συνέπεια διαβιβάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ.
Στη Μύκονο γνωστό κατάστημα ρούχων σφραγίστηκε επειδή εντοπίστηκε να μην έχει διαβιβάσει 424 αποδείξεις, συνολικής αξίας 61.000 ευρώ.
Τα «κόλπα»
Ποια είναι η τακτική που ακολουθειται:
- Ενώ το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.
Σε πραγματικό χρόνο
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις ταμειακές μηχανές έχουν ληφθεί μέσω της διαβίβασης δεδομένων 8,5 δις αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από 250 δις. ευρώ. Από αυτή τη διασύνδεση η φορολογική διοίκηση βλέπει σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν τις αποδείξεις.
Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
Λύση στα φαινόμενα φοροδιαφυγής θα δώσει η πλήρης διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για τους πρώτους μήνες του 2024 μετατίθεται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS ενώ παράταση σχεδόν ενός έτους παίρνει η προμήθεια από 90.000 επιχειρήσεις εστίασης σύγχρονων ταμειακών μηχανών κλειστού τύπου.
Μετά τις αλλαγές, οι Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και θα μπορούν να εντοπίζουν εστίες φοροδιαφυγής.
Eτσι, ταμειακές μηχανές και POS θα αποτελούν ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.
Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.
Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.
►Διαβάστε επίσης: Οικονομικό νομοσχέδιο: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο, τα μυστικά για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και για το νέο market pass
Kαι άλλα... κόλπα
Ταυτόχρονα οι ελεγκτές έχουν λαβει αυστηρές οδηγίες για την αναζήτηση του ειδικού λογισμικού το οποίο σβήνει αποδείξεις από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Με τα κόλπα που μηχανεύονται οι επιτήδειοι, εμφανίζονται να εκδίδουν αποδείξεις, αλλά ο τζίρος δεν δηλώνεται στην εφορία. Αυτό το επιτυγχάνουν με:
- Τη χρήση παράλληλης ταμειακής μηχανής, καθώς η δηλωμένη ταμειακή στην Εφορία είναι κρυμμένη κάπου και κόβουν αποδείξεις από μια άλλη μηχανή, η οποία φυσικά είναι αδήλωτη.
- Τη χρήση ειδικού λογισμικού που σβήνει αποδείξεις που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.Το «λογισμικό» παρέχει την ευχέρεια στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιεί, να σβήνει κατά βούληση, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εξέδωσε στη διάρκεια της ημέρας.