Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Προς το 10% θα κλείσει ο πληθωρισμός του 2022 - Επίμονος και το 2023

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Με πολύ υψηλό πληθωρισμό κοντά στο 10% θα κλείσει τελικά το 2022, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος».

Το τελικό σχέδιο του κρατικού προυπολογισμού που θα κατατεθεί έως τις 20 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των προβλέψεων του προσχεδίου για 8,8% ετήσιο πληθωρισμό το 2022 (εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αλλά και του 2023. «Θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό φέτος, εκτιμούμε πως θα τείνει προς το 10, και έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά», αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτωντας πως «δεν είμαστε σε αυτή τη θέση» να λέμε πως ο πληθωρισμός πάει για αποκλιμάκωση λόγω της βουτιάς του Οκτωβρίου που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.

«Θα έχουμε συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού το 2023 αλλά έρχεται πάνω σε μια αύξηση φετινή», εξήγησε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.  

Επίδομα θέρμανσης

Εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα εκδοθεί η ΚΥΑ, για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει Fuel Pass 3.

«Πραγματοποιούμε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης -εκτιμώ ότι θα είναι μέσα στην εβδομάδα- και εν συνεχεία  θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου. 

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση και το επίδομα αθροίζουν στα 500 εκατ. εύρω Η πλατφόρμα mythermansi θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και θα τρέξει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του έτους. Οι περσινοί δικαιούχοι αν υποβάλλουν αίτηση μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πάρουν την προκαταβολή στις 10 Δεκεμβρίου. Φέτος έχουμε υπολογίσει άλλα 500 εκατ.»

Αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης ο κ. Σταικούρας «Παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αντιδράσουμε. Σήμερα που μιλάμε υλοποιούμε τα μέτρα της ΔΕΘ - αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες».  

Μιλώντας για τον πληθωρισμό υπογράμμισε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έπεσε οριακά, ωστόσο, σημείωσε πως δεν μπορεί κανένας να πανηγυρίζει με ποσοστά 10%, και προέβλεψε: θα έχουμε ένα υψηλό πληθωρισμό φέτος κι έναν επίμονο την επόμενη χρονιά. 

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το φυσικό αέριο. Και εκεί εστιάζονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται πως κάπου θα καταλήξουμε στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα και εμείς σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Diesel κίνησης

Ερωτώμενος για την επιδότηση του diesel κίνησης, απάντησε ότι«σκέψεις πάντα υπάρχουν παρακολουθούμε τη δυναμική. Σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε πρόσθετα μέτρα, δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί η κατάσταση με τα καύσιμα τις επόμενες εβδομάδες. Ανάλογα θα πράξουμε. Δεν υπάρχει fuel pass 3» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «ακούω τις αγωνίες της κοινωνίας, τις συμμεριζόμαστε. Απόδειξη αυτού είναι πως τρία χρόνια βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία. Με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία, έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το ίδιο και στην υγειονομική κρίση. Μου λέτε για το ΦΠΑ στα καύσιμα και το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και τα δύο έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος άρα θα πρέπει να μην υλοποιήσουμε άλλα μέτρα. Μόνο τα καύσιμα ετησίως είναι από 1 δισ. ευρώ. Όταν μειώνεις κάποιους φόρους θα πρέπει να είσαι βέβαιος πως καταλήγουν στον καταναλωτή. Παίρνουμε τα επιπλέον φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στο fuel pass 1, 2 και τη μείωση στον ειδικό φόρο στους αγρότες».

Οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα

Αναφορικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είπε πως «έχουμε κάνει καλή δουλειά συλλογικά για να περιορίσουμε το μέγεθος του προβλήματος. 10 δισ. ευρώ από τα 13 συνολικά της βοήθειας φέτος, είναι η επιδότηση ρεύματος. Θα έχουμε συνέχιση της επιδότησης του ρεύματος και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι επιχειρήσεις που αγωνιούν για το μέλλον τους και τις οποίες βοηθάμε λιγότερο κατά 50% πολλές από αυτές, ήδη παίρνουν τα 2/3 αυτής της βοήθειας. Αντιλαμβάνεστε πως εάν βοηθήσουμε πιο ενεργά αυτές τις επιχειρήσεις, το κόστος θα είναι τεράστιο. Το '20, '21, '22 η χώρα τρέχει με πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό σημαίνει δαπάνες παραπάνω από τα έσοδα. Όσοι ισχυρίζονται δώσε κι άλλα λένε αύξησε το έλλειμμα. Ποιος καλύπτει το έλλειμμα; Το Ταμείο της χώρας. Το Ταμείο της χώρας είναι υγιές, ασφαλές αλλά δεν μπορεί να καλύψει διευρυμένα προβλήματα. Μειώνουμε φόρους, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους του πολίτες από 2023, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Βοηθάμε την επιχείριση να μην πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος, αν προσλάβει ένα άτομο.» ισχυρίστηκε.

Σημαντικό να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους

«Ταμειακά είμαστε πολύ καλά, μπορούμε τα επόμενα χρόνια να ζούμε, χωρίς να βγαίνουμε στις αγορές.  Είναι σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», συνέχισε, τονίζοντας πως: «Υπάρχει μια ευθύνη για το σήμερα και το αύριο. Είδατε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν τόλμησαν κυβερνήσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή οι αγορές αντέδρασαν. Θέλει μεγάλη προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν είμαστε κοντά στην κοινωνία», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στις πέντε παρεμβάσεις για το 2023 που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. 

Υπερκέρδη

Για τα υπερκέρδη, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βεβαιωθούν άμεσα τα υπερέσοδα στην ενέργεια για το πρώτο 6μηνο του 2022 και να εισπραχθεί ο φόρος 90% μέχρι το τέλος του έτους. 

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τα υπερκέρδη απάντησε: «Εχουμε πάρει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και διαφανείς. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχουμε νομοθετήσει φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών και στο δεύτερο εξάμηνο, έχουμε την είσπραξη των υπερκερδών, όχι τη φορολόγηση, την είσπραξη με τον καινούργιο μηχανισμό. Στην πρώτη ενότητα, νομοθετήσαμε, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν φορολόγησε στο 90% και καμία άλλη χώρα δεν έχει εισπράξει. Εμείς επιδιώκουμε μέχρι τις αρχές του 2023 να εισπράξουμε Περιμένουμε το ύψος από τη ΡΑΕ. Στο δεύτερο εξάμηνο έχουμε τον καινούργιο μηχανισμό κι ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Όταν είπα ότι έχουμε 13 δισ. ευρώ μέτρα μέρος, 4.5 δισ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα είναι από τους παρόχους».

►Διαβάστε επίσης

Αύξηση-μαμούθ 2 δισ. ευρώ στους τόκους των ασφαλιστικών οφειλών λόγω ΕΚΤ

Κόκκινα δάνεια

Μιλώντας για το φόβο «νέας γενιάς κόκκινων δανείων» υποστήριξε ότι: «Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο, αν έλεγα δεν είναι στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Όταν έχεις ένα τέτοιον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, είναι ακόμα και τα "λουκέτα" στις επιχειρήσεις η δυσκολία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αποπληρώσουν το ιδιωτικό τους τους χρέος. Οφειλές, ή δυνητικές οφειλές: τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την ανησυχία (για νέας γενιάς κόκκινα δάνεία). Ειδικά για τις τράπεζες, έχουν γίνει διμερείς ρυθμίσεις, πάνω από 500 χιλιάδες, την τελευταία τριετία, όλες δεν τηρούνται, κάποιες ανάλογα με την κρίση ξανακυλούν στη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε εικόνα από το τραπεζικό σύστημα, διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους. Εμείς θέλουμε συνολική ρύθμιση του χρέους. Ο Εξωδικαστικός πάει καλά, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν πάει με το ρυθμό που θέλαμε».

Πλειστηριασμοί

«Πλειστηριασμοί γίνονταν και γίνονται. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πλειστηριασμοί σε κατοικίες είναι ο 1 στους 3 ή 4. Πλειστηριασμοί σε πρώτη κατοικία δεν γίνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά» επισήμανε. και συνέχισε: «Συνεχίζουμε να βοηθάμε τα ευάλωτα νοικοκυριά σε πολλά διαφορετικά πλαίσια και να τα προστατεύουμε».

Τέλος ερωτώμενος για την ακρίβεια στα τρόφιμα είπε: «Ευελπιστούμε το καλάθι του νοικοκυριού, αυτά τα 51 τρόφιμα, ότι είναι μια διέξοδος στα νοικοκυριά». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ