Φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες ώστε να προχωρούν σε περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, είναι ένα από τα όπλα που θα επιστρατεύσει το 2021 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις.
Αιχμή της στρατηγικής είναι να δοθούν κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, με κυριότερο να μετρούν διπλά οι e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ωθήσει τους φορολογούμενους να προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές «χτίζοντας» πιο εύκολα το 30% επί του εισοδήματος τους, διευκολύνοντάς τους, στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και ταυτόχρονα να «χτυπήσει» τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου, ενώ θα υπάρξει ολικό λίφτινγκ στην φορολοταρία, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται, ότι από τις αρχές του 2020 είναι σε ισχύ το νέο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται φέτος να κάνουν πληρωμές με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος. Αν δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή έξτρα φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων.
Το σχέδιο που υπήρχε στην ατζέντα των ανώτερων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και «πάγωσε» λόγω των παρενεργειών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού, εξετάζεται σε νέα βάση λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στο υπουργείο Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενισχύθηκαν περαιτέρω το πρώτο δεκάμηνο του έτους, παρά την πανδημία καθώς η καθιέρωση των ανέπαφων συναλλαγών –χωρίς δηλαδή τη χρήση PIN–, έως του ορίου των 50 ευρώ, έδωσε ώθηση στη χρήση τους. Ωστόσο όπως προκύπτει η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών προέρχεται από συγκεκριμένους κλάδους όπως για παράδειγμα είναι τα σούπερ μάρκετ ,η ένδυση ,η υπόδυση ή η εστίαση ενώ είναι περιορισμένη στους λεγόμενους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
Το σχέδιο
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Για παράδειγμα μια απόδειξη από έναν μηχανικό αξίας 100 ευρώ, θα μετράει ως 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να πληρώνουν ηλεκτρονικά και να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες και να διασφαλίζει το κράτος, ότι θα δηλώνονται με αυτό τον τρόπο όλα τα έσοδα.Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται σε παλαιότερη πρόταση του ΙΟΒΕ που έχει εισηγηθεί να αυξάνεται η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Θα αφορά μια σειρά από επαγγέλματα και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών.
Οι ειδικότητες
Πρόκειται για γιατρούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόμους, μηχανικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, κατασκευαστές στεγών, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων, ανθοπωλείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων, κομμωτηρίων, κουρείων, μανικιούρ-πεντικιουρ, ενοικίασης ΙΧ και μοτοποδηλάτων, χερσαίων –θαλασσίων μεταφορών, ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, εταιρείες εκδηλώσεων (γάμοι,βαφτίσια) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες. Θα εξαιρεθούν τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet θα λειτουργήσει ως τριπλή… μέγγενη στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Επίσης, οι ιατρικές δαπάνες από τις κλινικές καθώς εκτιμάται ότι δεν περιλαμβάνονται στη ζώνη μεσαίας ή υψηλής παραβατικότητας.
Επίσης ένα κίνητρο που φαίνεται να μελετάται είναι η επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.000 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ποσό ύψους 330 ευρώ ήτοι 30% θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα.
Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με τα προγράμματα «bonus» που έχουν οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο η εφορία θα έχει εικόνα για τις πληρωμές που έχουν γίνει για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και ο φορολογούμενος θα έχει όφελος, είτε λαμβάνοντας πίσω κάποια μετρητά, είτε πληρώνοντας λιγότερο φόρο.
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και για την φορολοταρία ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες, ώστε να μην κερδίζουν πολλοί λίγα, όπως ισχύσει σήμερα αλλά λίγοι περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος να μην είναι 1.000 ευρώ, αλλά πολύ μεγαλύτερο. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι μπορεί να δίδονται ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ ή να υπάρχει μόνο ένας τυχερός που να λαμβάνει ακόμα και 100.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!