Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Γκάζι» στα 25 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – Κίνδυνος απώλειας πόρων

aade

Γκάζι πατούν στην ΑΑΔΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη διαχείριση των έργων της φορολογικής διοίκησης, τα οποία έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, συγκροτείται ενδεκαμελής ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων.

Με τον χρόνο να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το πρόγραμμα, εντείνονται οι προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που συνδέονται με το πρόγραμμα και να μη χαθούν πόροι. Μέχρι το 2026, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, πρέπει να έχουν εκπληρωθεί συνολικά 240 στόχοι και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα σχεδόν 18 δισ. ευρώ που απομένουν από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το έργο

Εργο της ομάδας, όπως περιγράφεται στην απόφαση, είναι:

α) Η εξειδίκευση των προτεραιοτήτων του χαρτοφυλακίου των έργων, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική τους σημασία για την ΑΑΔΕ και τις προβλεπόμενες προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
β) Η αξιολόγηση των οριζόντιων κινδύνων χαρτοφυλακίου, η ανάπτυξη σχεδίων για την αντιμετώπισή τους και η παρακολούθηση της εφαρμογής των αντίστοιχων μέτρων.
γ) Η παροχή κατευθύνσεων για θέματα οριζόντιου χαρακτήρα των έργων, με έμφαση στα θέματα τεχνολογικής στρατηγικής, αρχιτεκτονικής, υποδομών, καθώς και πολιτικών και προτύπων του Οργανισμού προς τις Ομάδες Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.) και τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
δ) Ο συντονισμός των υποστηρικτικών ενεργειών που απαιτούνται από τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση των έργων.
ε) Η συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαραίτητων οργανωτικών αλλαγών και την εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση των χρηστών, με σκοπό την επιχειρησιακή ενσωμάτωση και τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων.
στ) Η υποστήριξη της εφαρμογής των οριζόντιων κανόνων δημοσιότητας των έργων, όπως αυτοί καθορίζονται από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα 25 έργα

Σημειώνεται ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί προς υλοποίηση 25 έργα που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά:

  • 3 έργα ολοκληρώθηκαν
  • 10 έργα συμβασιοποιήθηκαν μέσα στο χρόνο και βρίσκονται υπό υλοποίηση
  • 3 έργα βρίσκονται σε φάση υπογραφής σύμβασης
  • 5 έργα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία
  • 4 έργα είναι σε προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας.

Μεταξύ των έργων που συμβασιοποιήθηκαν είναι και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας, ένα έργο ορόσημο για την ΑΑΔΕ, καθώς πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα συστήματα φορολογίας και ελέγχου (TAXIS - TAXISNET – ELENXIS). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2028 θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των δεδομένων από το υφιστάμενο Taxis, ενώ η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2029.

→ Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Κύμα 72.400 φοροελέγχων το 2025 – Στο στόχαστρο 900 «βαριές» υποθέσεις

Έργα που συνδέονται με 6η και 7η δόση

Μεταξύ των 81 οροσήμων που πρέπει να υλοποιηθούν φέτος για να λάβει η χώρα την 6η και 7η δόση από το Ταμείο, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έργα που αφορούν στην φορολογική διοίκηση:

  • Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης (POS) — ανάπτυξη και διασύνδεση
  • Ολοκλήρωση της αρχικής κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και του πληροφοριακού συστήματος για τους φορολογούμενους
  • Η δημιουργία ενισχυμένου πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (AML) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT)
  • Η θέσπιση πλαισίου για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών
  • Η ενίσχυση της λειτουργικής αυτονομίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
  • Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση της πλατφόρμας myDATA για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ