Με πέντε μεγάλα στοιχήματα θα βρεθεί αντιμέτωπη η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το 2025. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες σχεδιάζεται να αποτελέσουν τη σημαντικότερη παρέμβαση, με σημείο αιχμής την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
Ταυτόχρονα, το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των επενδύσεων, την ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, παρά τα βαριά σύννεφα που αρχίζουν να απλώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μείωση φόρων και φοροδιαφυγής
Η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων το 2025 ανάγεται στο μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου. Στόχος είναι η ελάφρυνση των επιβαρύνσεων για τη μεσαία τάξη, που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται η μείωση του συντελεστή στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 22%, αλλά και ο επανασχεδιασμός της φορολογικής κλίμακας με προσθήκη νέων, ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών, που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ.
Αλλαγές εκ βάθρων θα υπάρξουν και για τα τεκμήρια διαβίωσης. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα στηριχθεί στα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για τον επόμενο χρόνο δεν υπάρχει πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από φοροδιαφυγή. Ωστόσο, τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Νέα μείωση δημοσίου χρέους
Το 2025 θα υλοποιηθεί η επόμενη φάση του σχεδίου για την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, με στόχο να πέσει στο 147,5% του ΑΕΠ από 153,7% φέτος. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περιλαμβάνεται η πρόωρη εξόφληση δανείων στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 5,29 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση έχει διπλό όφελος: Πρώτον, θα μειωθούν περαιτέρω οι τόκοι που καταβάλλει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός, καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη ανέρχεται σήμερα στο 3% του ΑΕΠ. Δεύτερον, η πρόωρη αποπληρωμή ενισχύει το σήμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και βελτιώνει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας την πιο βαθιά στην επενδυτική βαθμίδα.
Αύξηση επενδύσεων
Η ενίσχυση των επενδύσεων και η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κρίνουν το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας. Η κυβέρνηση στοχεύει να διοχετεύσει κονδύλια άνω των 14 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης στην οικονομία, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4%.
Συγκεκριμένα, για το 2025 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 6,45 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κοινοτικά ταμεία και τα 2,75 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Σε αυτόν τον λογαριασμό πρέπει να προστεθούν και τα 4,9 δισ. ευρώ, που αποτελούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τάχιστα.
Πληθωρισμός
Ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% την επόμενη χρονιά από το 2,7% φέτος είναι φιλόδοξος αλλά κρίσιμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η επίτευξή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμών.
→ Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Οι ευκαιρίες και οι απειλές για την ελληνική οικονομία το 2025
Ανάπτυξη
Υψηλότερα, στο 2,3% από 2,2% φέτος, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025. Οι αναλυτές των διεθνών οίκων και οργανισμών χαρακτηρίζουν την πρόβλεψη ρεαλιστική, βασιζόμενοι στα ισχυρά "δείγματα γραφής" της χώρας.
Βασικές προϋποθέσεις είναι η αύξηση των επενδύσεων με τη βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και των εισπράξεων από τον τουρισμό, που θα οδηγήσουν το ΑΕΠ στα 247,5 δισ. ευρώ – επίπεδα που έχει να πιάσει η χώρα από το 2008.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας περιβάλλονται από κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως και να φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Για παράδειγμα, η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη παραπαίει, και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!