Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΚ: Αύξηση 2,5% στο ΑΕΠ και 210.000 θέσεις εργασίας από επενδύσεις 436 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση

Πακέτο επενδύσεων «μαμούθ» που φτάνει έως και το μισό τρισεκατομμύριο και ειδικότερα 436 δισ. ευρώ έως το 2050, που θα συνεισφέρουν 6 δισ. ευρώ σε εγχώρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, για την περίοδο 2025-2050, θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας 2,5% και θα δημιουργήσουν 210.000 μόνιμες θέσεις εργασίας περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που παρουσιάστηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα

«Το σχέδιο οδηγεί στην εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία, αλλάζει το βαθύτερο οικονομικό υπόβαθρο αυτής της χώρας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, που θα δημιουργήσει καινούριες οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες, με σημαντική βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτή η αλλαγή, αν μπορέσουμε να διαχειριστούμε παράλληλα το δημογραφικό, θα αποτελέσει βάση και προϋπόθεση για μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα τις επόμενες 10ετίες», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας πως οι επενδύσεις τις οποίες απαιτεί το νέο ΕΣΕΚ υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. «Για να υλοποιηθούν, θα πρέπει να είναι όλες να είναι υψηλής απόδοσης. Δεν υπάρχει χώρος να επιδοτηθούν οι τεράστιες δαπάνες αυτής της μετάβασης, δεν φτάνουν 7 κρατικοί προϋπολογισμοί. Δεν είναι το κλειδί οι επιδοτήσεις, χρειάζονται αποτελεσματικές επενδύσεις από αξιόπιστους φορείς που θα προσφεύγουν στον δανεισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι μεγάλες επενδύσεις αφορούν κυρίως τον εξηλεκτρισμό της χώρας, τα projects υδρογόνου, τις μεγάλες διασυνδέσεις με άλλες χώρες, το «πρασίνισμα» της βιομηχανίας, των αερομεταφορών και της ναυτιλίας και προβλέπεται να εξελιχθούν σε τρεις φάσεις: 

  1. Στη πρώτη περίοδο του ΕΣΕΚ, μεταξύ 2025-2030, το σχέδιο προβλέπει τη ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ, την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης το 2028 και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Μπαίνουν επίσης οι βάσεις για τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, το υδρογόνο, οι αντλίες θερμότητας, οι διασυνδέσεις με άλλες χώρες και οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες.
  2. Στη δεύτερη δεκαετία (2030-2040) το σχέδιο δίνει βάρος στην επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού.
  3. Στη τρίτη περίοδο (2040-2050) το σχέδιο επικεντρώνεται σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία, ενώ μπαίνουν στο προσκήνιο καύσιμα όπως το υδρογόνο και τα συνθετικά . Για λόγους ενεργειακής ασφάλειας θα διατηρηθεί μια σημαντική ηλεκτροπαραγωγική ισχύς με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ απαιτούνται επενδύσεις ύψους 436 δισ. ευρώ έως το 2050, σύμφωνα με σχετική μελέτη της McKinsey. 

Το μέσο κόστος στο ρεύμα

Το νέο εθνικό σχέδιο προβλέπει πως με τον μαζικό εξηλεκτρισμό της χώρας το μέσο κόστος στο ρεύμα θα υποχωρήσει από τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 95 ευρώ το 2050. Από 55% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ, το 2030 προβλέπεται να αποτελούν το 75,2% της ηλεκτροπαραγωγής και το 95,6% το 2035.

Από 28,3 GW που θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς στην ηλεκτροπαραγωγή το 2025, ο στόχος είναι να ανέλθει στα 71,7 GW το 2050, με το μεγαλύτερο μέρος (35 GW) να προέρχεται από φωτοβολταϊκά, 13 GW από χερσαία αιολικά και 11 GW από τα υπεράκτια αιολικά.

Στα δεδομένα επίσης του νέου ΕΣΕΚ προβλέπεται η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις 130,5 τεραβατώρες το 2050 από 56 τεραβατώρες σήμερα. Βαρύτητα δίνεται και στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια με πάνω από 800.000 ανακαινίσεις τη δεκαετία 2040 -2050.

Μέχρι το 2030 αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης και στα 7,5 εκατομμύρια των παροχών, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες προβλέπεται η διείσδυση του βιομεθανίου και υδρογόνου στην κατανάλωση.

«Κανένας εφησυχασμός δεν χωρά για την κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προλογίζοντας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στουρνάρας: Δεν χώρα εφησυχασμός για την κλιματική αλλαγή

«Κανένας εφησυχασμός δεν χωρά για την κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προλογίζοντας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «απαιτείται συνεκτικό πλαίσιο δράσης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα». 

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το ΕΣΕΚ έχει έναν χαρακτήρα ρεαλισμού, σε σχέση με τους στόχους και τα ορόσημα που θέτει και λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τους στόχους όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η μετάβαση πρέπει να είναι υψηλής αποτελεσματικότητας, επειδή υπάρχει η δημοσιονομική και οικονομική επιβάρυνση από την κρίση.

Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αγορά. Κάθε σχέδιο για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να είναι ρεαλιστικό. Για παράδειγμα, η ηλεκτροκίνηση ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης προχωρούν πιο αργά από όσο υπολογιζόταν. Επίσης, η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τις ανάγκες των νοικοκυριών.

Αλ. Σδούκου: Το ΕΣΕΚ αποτελεί τον οδικό χάρτη για ένα νέο, αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο της χώρας 

 Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του αναθεωρημένου Σχεδίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ πετυχαίνει δύσκολες και ευαίσθητες ισορροπίες, καθώς περιγράφει το όραμα και την φιλοδοξία της χώρας για την Κλιματική Δράση και την Ενεργειακή Μετάβαση, ενώ ταυτόχρονα εμφορείται, πλήρως, από ρεαλισμό και πραγματισμό».

 Επισήμανε πως το ΕΣΕΚ αποτελεί, ουσιαστικά, τον οδικό χάρτη για ένα νέο, αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Επιπρόσθετα, ανέδειξε την κοινωνική διάσταση του ΕΣΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα μέτρων πολιτικής που θα δώσουν στους πολίτες πρόσβαση σε άφθονη, καθαρή και προσιτή ενέργεια. Ειδική μνεία έκανε η κυρία Σδούκου στην αναμενόμενη συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, χάρη στις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που θα γίνουν, με μετρήσιμα αποτελέσματα στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στις τρεις προκλήσεις που έχει μπροστά του το ΕΣΕΚ, χαρακτηρίζοντάς το, «επαναστατικό» κείμενο. «Η πρώτη πρόκληση είναι συμπεριφορική, καθώς το ΕΣΕΚ αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και όπως κάθε αλλαγή, έχει να αντιμετωπίσει την αντίδρασή τους. Η δεύτερη είναι οικονομική, καθώς πρέπει να βρούμε τα χρήματα μέχρι το 2030 και το 2050 για την υλοποίηση των στόχων. Τέλος, η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με την ικανότητα υλοποίησης, με τους ανθρώπους, είτε κρατικούς φορείς είτε επιχειρήσεις είτε απλούς πολίτες που θα ενστερνιστούν και θα υλοποιήσουν αυτές τις συγκεκριμένες αλλαγές», σημείωσε. 

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο ΕΣΕΚ, το οποίο κινείται στο πλαίσιο του κλιματικού νόμου και εξήρε τον ρόλο που παίζει στην επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης η στήριξη της Κυβέρνησης. «Από την οπτική της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της αποδοχής των έργων που απαιτούνται από τους πολίτες, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να εργαστούμε όλοι για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες. Στόχος είναι να έχουμε πράσινη μετάβαση με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και πλήρως ενημερωμένους πολίτες», τόνισε. 

Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής ΕΣΕΚ, ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Παντελής Κάπρος και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, κ. Δημήτρης Καρδοματέας. 

Ο κ. Κάπρος τόνισε ότι «έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι η ενεργειακή πράσινη μετάβαση έχει μεγάλο κόστος. Όλες οι αναλύσεις, όμως, καταλήγουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία στην οικονομία είναι το κόστος της υπηρεσίας που προσφέρει η ενέργεια στον καταναλωτή. Όντως η δαπάνη επένδυσης αυξάνεται. Αναφέρθηκε ο αριθμός 450 δισ.  ευρώ συνολικά. Πρόκειται για επενδύσεις που θα γίνονταν ούτως η άλλως, απλά με λίγο μεγαλύτερο κόστος. Το “κλειδί” του μακροοικονομικού αντικτύπου είναι η ευκολία χρηματοδότησης αυτών των επιπλέον επενδύσεων». 

Ο κ. Καρδοματέας επισήμανε ότι «το ΕΣΕΚ έχει φιλόδοξους στόχους. Ήδη η μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 58% μέχρι το 2030 και 80% το 2050 είναι μεγάλες προκλήσεις. Εστιάσαμε στην ηλεκτροπαραγωγή, γιατί είναι ο μεγάλος ρυπαντής και οδηγεί σε μείωση κόστους. Η τεχνολογία είναι ώριμη, διαθέσιμη και οι επενδυτές υπάρχουν. Η πρόκληση είναι να δούμε το χρόνο ωρίμανσης και τις δικαστικές διαδικασίες που δημιουργούν καθυστερήσεις και ήδη η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».   

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των φορέων. 

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση ΕΔΩ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ