Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Γκάζι στον εξωδικαστικό με αύξηση νέων ρυθμίσεων 75,7% τον Σεπτέμβριο

Σε 23.713 ανέρχονται οι ρυθμίσεις που έχει παράγει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ενώ το ύψος των αρχικών οφειλών προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ (7,9 δισ.) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι ρυθμίσεις αλλά και το ύψος των αρχικών οφειλών είναι υπερδιπλάσιες (8.800 ρυθμίσεις/3,26 δισ. οφειλές. 

Τον Αύγουστο εξάλλου  οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) πραγματοποίησαν διμερείς ρυθμίσεις (απ’ ευθείας με τους οφειλέτες) ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και η μικρή «κάμψη» οφείλεται στα …μπάνια του λάου. Η πλειοψηφία αφορά στεγαστικά δάνεια σε διαφορετικούς τύπους ρύθμισης.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες και Servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία πενταετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος τόσο των νέων αιτήσεων όσο και των ρυθμίσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023 και 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.

Σε ότι αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες για τους οποίους ισχύει η αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τους πιστωτές της προτεινόμενης ρύθμισης ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει παράξει μέχρι σήμερα 1420 επιτυχείς ρυθμίσεις σε σύνολο 2065 ολοκληρωμένων αιτήσεων. Οι 636 ήταν μη επιτυχείς καθώς στην πλειοψηφία τους απορρίφθηκαν από τους ίδιους τους ευάλωτους οφειλέτες. Επίσης 1501 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης (37,67% του συνόλου των 3958 αιτήσεων) και 428 αιτήσεις στην στη φάση αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων.

Με χρήση του μέτρου της προκαταβολής – που θεσμοθετήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο- ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό οφειλέτες που βρίσκονται στο «παρά ένα» του πλειστηριασμού – 88 αιτήσεις είχαν θετική έκβαση πετυχαίνοντας αναστολή του πλειστηριασμού. Συνολικά οι αιτήσεις αυτής της κατηγορίας είναι 233 και έχουν ολοκληρωθεί οι 155.  

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού τον Σεπτέμβριο, το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ.  Το μεγαλύτερο ποσοστό «κουρέματος», 35,73% γίνεται στα καταναλωτικά δάνεια.

Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Σε ότι αφορά τις απορρίψεις των ρυθμίσεων από τους ίδιους τους οφειλέτες ανέρχεται σε 22% στις πολυμερείς ρυθμίσεις και 27% στις διμερείς τους εξωδικαστικού.

 Η πλειοψηφία των οφειλών, ήτοι το 58,32% αφορούν επιτηδευματίες που έχουν χρέη συνολικού ύψους 20,42 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς και 4,6 δις ευρώ προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ).

Επίσης:

  • Η πλειοψηφία των αιτήσεων (38%) βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000.
  • Οι οφειλές άνω του 1εκ. αθροίζουν σε €19,85 δις και αποτελούν το 56% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού
  •  Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο

Δείτε συνημμένο υλικό παρακάτω: 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ