Μια νέα μείωση των επιτοκίων, που οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούσαν απίθανη μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, τώρα φαίνεται σχεδόν σίγουρη, στο νέο τους ραντεβού (17 Οκτωβρίου), για να καθορίσουν το επόμενο κόστος δανεισμού.
Τα στοιχεία με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά κάτω απο το 2% (1,8%) στην Ευρωζώνη, μετά από τρία και πλέον χρόνια σε συνδυασμό με έναν απροσδόκητα χαμηλό δείκτη PMI ανέτρεψαν το σκηνικό.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που οδηγούν τα «γεράκια» σε μια νέα μείωση. Συγκεκριμένα, οι δυσμενείς έρευνες για τις επιχειρήσεις, αλλά και η αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς την χαλάρωση, έχουν οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε σημείο όπου μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) μοιάζει να χρειάζεται μόνο μια τυπική έγκριση.
Η ξεκάθαρη αντίληψη για την απόφαση αυτού του μήνα είναι τόσο έντονη, ώστε οι επενδυτές πλέον προβλέπουν με πιθανότητα 90% την πραγματοποίησή της. Οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προηγουμένως ήταν ενωμένοι στην πρόβλεψη για μια κίνηση τον Δεκέμβριο, άλλαξαν τη θέση τους μαζικά, με τους αναλυτές της Morgan Stanley και της Barclays Plc να συγκαταλέγονται σε αυτούς που το έκαναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, έχοντας και περισσότερες πληροφορίες, αλλά τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν σαφώς προς την κατεύθυνση μιας μείωσης«, δήλωσε στο Bloomberg στη Ρίγα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτιν Καζάκς. «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν γίνει πιο έντονοι και οι κίνδυνοι για τον επίμονο εγχώριο πληθωρισμό, ειδικά στις υπηρεσίες, και την υπερβολικά αδύναμη ανάπτυξη είναι πλέον περισσότερο ισορροπημένοι.».
Η μεταστροφή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούσαν πιο εκτενή αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τις δύο μειώσεις που έκαναν από τον Ιούνιο, παραμένοντας πιστοί στην προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα. Επίσης, προτιμούσαν να ακολουθούν ένα τριμηνιαίο ρυθμό χαλάρωσης, ώστε να συνάδει με το χρονοδιάγραμμα πρόγραμμα των προβλέψεών τους.
Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν υπήρχαν δύο αναγνώσεις πληθωρισμού και μια έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αυτή τη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρκεστεί να δράσει με βάση μία μόνο έκθεσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, μιας επιλογής δεικτών κλίματος και όποιων αποσπασματικών στοιχείων για τους μισθούς μπορεί να συγκεντρώσει.
Ακόμα κι έτσι - και πριν ακόμα τα στοιχεία δείξουν πληθωρισμό μόλις 1,8% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, αισθητά χαμηλότερο από τον στόχο του 2% - η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν έτοιμη τη Δευτέρα να αναγνωρίσει τη δυναμική που συγκεντρώνεται προς μια ακόμα κίνηση χαλάρωσης.
«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο», δήλωσε στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής μας πολιτικής».
Στις 12 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκριναν ότι μια μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα ήταν περισσότερο μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης ανάγκης παρά κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Το μικρότερο από το συνηθισμένο διάστημα των μόλις πέντε εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων προσέφερε έναν ακόμη λόγο για αναμονή.
Ωστόσο, έχει καταστεί προφανές ότι η οικονομία δυσκολεύεται να αναπτυχθεί. Οι έρευνες της για τις επιχειρήσεις από την S&P Global την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψαν πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη απόδοση, γεγονός που ενίσχυσε τα στοιχήματα για άμεση μείωση του κόστους δανεισμού.
«Κυριολεκτικά κάθε πρόδρομος δείκτης για τον πληθωρισμό έχει μειωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ» έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Γενς Άιζενσμιντ. «Και η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται σημαντικά πιο αδύναμη. Σε αυτό το περιβάλλον, η εκτίμηση των κινδύνων για άλλη μια μείωση φαίνεται ξεκάθαρη».
Το κατά πόσον όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα συμφωνήσουν με αυτήν την εκτίμηση αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά της επερχόμενης απόφασης.
Τα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής, όπως ο Πρόεδρος της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ, ο Κλάας Κνοτ της Ολλανδίας, ο Ρόμπερτ Χολτσμάν της Αυστρίας και ο Πιερ Βουνς του Βελγίου, έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί τις τελευταίες ημέρες. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έμμεσο σημάδι αποδοχής, η συναίνεσή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
Μια άλλη καθοριστική φωνή στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία προγραμματίζεται να μιλήσει αργότερα την Τετάρτη. Διαφάνειες από παρουσίασή της την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρώθηκαν στην επιβράδυνση της οικονομίας και ερμηνεύθηκαν από ορισμένους ως σημάδι μετριοπαθούς πολιτικής.
Αυτό που όλοι οι αξιωματούχοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι η πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακοπεί — ακόμη και αν ήθελαν να την σταματήσουν. Με μόλις μία εβδομάδα να απομένει μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος σιωπής πριν από την απόφαση, το περιθώριο δράσης κλείνει. Επιπλέον, οποιοδήποτε επιχείρημα κατά της μείωσης θα πρέπει να αντισταθμίσει τα στοιχεία που παρέχουν σταθερά οι οικονομικές αναφορές των τελευταίων δέκα ημερών.
«Έχουμε λάβει περαιτέρω επιβεβαίωση από τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται» δήλωσε την Τρίτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν. «Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον κατά την άποψή μου, ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Η πρόσφατη επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης γέρνει επίσης την πλάστιγγα προς την ίδια κατεύθυνση».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!