Η τάση μείωσης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της επακόλουθης περιόδου πληθωρισμού παρουσιάζει τώρα σημάδια επιβράδυνσης και αντιστροφής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (Tax Policy Reforms 2024) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση περιγράφει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το 2023 σε 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με αυτή, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη για πρόσθετους εγχώριους πόρους με μέτρα για την ανακούφιση από τον πληθωρισμό που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ακολουθώντας πιο ισορροπημένες προσεγγίσεις που με αυξήσεις των συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις αποτέλεσαν ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού της δεκαετίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, προσθέτοντας:
«Βλέπουμε τώρα να μετατοπίζεται η εστίαση της πολιτικής και αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί για τη δημιουργία του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ και τη στήριξη των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μετασχηματισμών των οικονομιών και κοινωνιών μας».
Αντιστροφή της μείωσης φορολογίας επιχειρήσεων
Η νέα έκθεση τονίσει ότι η τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες που παρατηρήθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αντιστρέφεται, με περισσότερες χώρες πλέον να έχουν εφαρμόσει αυξήσεις των συντελεστών παρά μειώσεις το 2023.
Με τους συντελεστές αυτούς να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι χώρες και οι δικαιοδοσίες που επιδιώκουν ευνοϊκή μεταχείριση των εταιρειών επέλεξαν μέτρα μείωσης της βάσης αντί για μειώσεις των συντελεστών.
Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του Παγκόσμιου Ελάχιστου Φόρου Επιχειρήσεων, ο οποίος προβλέπει ένα κατώτατο όριο 15% για τους φορολογικούς συντελεστές των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, 60 χώρες είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν ή λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, με 36 δικαιοδοσίες να λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή του από το 2024, ενώ ορισμένες αναμένουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία από το 2025.
Τάση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών
Ενώ οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνέχισαν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, διαφαίνεται μια τάση αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για την αντιμετώπιση των δημογραφικών μεταβολών, των αυξανόμενων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και των αναγκών κοινωνικής προστασίας.
Ειδικότερα, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, μαζί με τις σχετικές ανάγκες δαπανών, όπως για μακροχρόνια περίθαλψη.
Οι μεταρρυθμίσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν επικεντρωθεί στη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, με μερικές χώρες να αυξάνουν τους ανώτατους συντελεστές.
Καταργούνται οι μειώσεις στον ΦΠΑ
Μετά τα σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα ενεργειακά προϊόντα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, ο ρυθμός των μειώσεων του ΦΠΑ επιβραδύνεται τώρα και ορισμένες χώρες καταργούν την ελάφρυνση του ΦΠΑ, ενώ δικαιοδοσίες αύξησαν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ το 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που αύξησαν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό στο ΑΕΠ το 2022 σε σχέση με το 2021 και μάλιστα περισσότερο από 1,5%, σημειώνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Κορέα, τη Νορβηγία και τη Χιλή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!