Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Καθαρά εγχώριες οι αιτίες του -Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών

Λαϊκή Αγορά

Τη διετία 2021-2022 που ο πληθωρισμός σήκωσε κεφάλι μετά από πολλά χρόνια, ήταν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και στη συνέχεια της ενέργειας που τον εκτίναξαν και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε και εισαγόμενος.

Από πέρυσι, όμως, που άρχισαν να αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια και σε άλλες πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στον πληθωρισμό είναι ξεκάθαρα πτωτική, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών.

Το 2023, οι εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 12,3% σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές, δηλαδή σε όγκο, μειώθηκαν μόνο κατά 4,6%.

Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση στις τιμές τους, κυρίως σε αυτές των καυσίμων αλλά και σε άλλες κατηγορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 2,8% σε τρέχουσες τιμές, αλλά ακόμη περισσότερο σε σταθερές τιμές (-4%).

Η τάση αυτή συνεχίζεται, σε μικρότερη έκταση, και φέτος. Αν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο α’ επτάμηνο του έτους κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές, σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο (4,8%), υποδηλώνοντας μία μικρή αποκλιμάκωση των τιμών τους. Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 5,7%.

Δεν υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός

Από τα στοιχεία αυτά συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εισαγόμενο πληθωρισμό στην Ελλάδα και ότι τα αίτια για τις αυξήσεις των τιμών είναι πλέον εγχώρια.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά από τον Μάιο και τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στο 3% σε ετήσια βάση με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ και στο 3,2% με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές των υπηρεσιών 

Οι τιμές των υπηρεσιών είναι αυτές που συμβάλλουν περισσότερο στον πληθωρισμό στην Ελλάδα καθώς αυξήθηκαν τον Αύγουστο 4,7%. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 27,3%, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν 7,6% και οι τιμές της ομάδας ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια κατά 6,6%. Οι τιμές για ένδυση και υπόδηση ήταν αυξημένες 6,2% σε ετήσια βάση, ενώ αυξημένα 14% ήταν τα ασφάλιστρα υγείας και 4,6% τα ενοίκια κατοικιών. 

Οι τιμές του ρεύματος

Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μειώνονταν από το 2023, ασκώντας πτωτική πίεση στον πληθωρισμό, αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 2,4%, αλλά η άνοδος αυτή συνδέεται κυρίως με την αύξηση στις τιμές του ρεύματος που συνδέεται με ειδικούς παράγοντες, όπως την ατελή ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών της ΕΕ.

Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε τον Αύγουστο 9,7% σε ετήσια βάση και του φυσικού αερίου κατά 28%, αλλά το τελευταίο δεν επηρεάζει σημαντικά τα νοικοκυριά τη θερινή περίοδο.

Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων που αποκλιμακώνονταν τους προηγούμενους μήνες, επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο στο 2,2%, κυρίως λόγω αυξήσεων σε νωπά τρόφιμα.

Ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (49,1%), τα ψάρια (11,3%) και τα δημητριακά για πρωϊνό (11,2%). Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκαν μειώσεις στα γαλακτοκομικά και αυγά (2%) και στα νωπά φρούτα (1,1%). 

Τέλος, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν 1,3%, περισσότερο απ’ ό,τι τον Ιούλιο (0,9%).

πληθωρισμός ΕΛΣΤΑΤ
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ