Προθεσμία έως τα τέλη του 2025 θα έχουν οι ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που θα τα ενοικιάσουν κερδίζοντας την τριετή απαλλαγή φόρου ενοικίου. Η διάταξη δεν αφορά όλα τα κλειστά ακίνητα και όσα περάσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση καθώς μπαίνουν κόφτες και προϋποθέσεις για τη διάθεση τους στην αγορά.
Βασικά κριτήρια είναι η χρονική περίοδος που ήταν κενά, το εμβαδόν και η ταυτότητα ιδιοκτησίας όπως ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η προθεσμία για την εκμίσθωση τρέχει από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και η απαλλαγή ισχύει για τρία έτη από την έναρξη της εκμίσθωσης.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ 2024: Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και αγρότες – Επιβαρύνσεις για το τουριστικό πακέτο
Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
- Χρονική περίοδος για κλειστά σπίτια - Aribnb: Βασική προϋπόθεση για να μην καταγραφούν φαινόμενα παραστατικότητας από επιτήδειους οι οποίοι θα επωφεληθούν από την φοροαπαλλαγή, είναι πως το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2) ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερο αποδεικτικό με διακοπή της χρηματοδότησης για τα ακίνητα που ήταν κλειστά.
- Εμβαδόν: Το μέτρο αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. καθώς στοχεύει στη μείωση του φορολογικού βάρους σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι σε εκείνους που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη.
- Ταυτότητα ιδιοκτησίας: Η φορολογική ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028.
Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες
Με την φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η φορολογική ελάφρυνση θα δώσει ισχυρό κίνητρο για προσφορά κατοικιών για μίσθωση βοηθώντας τα νοικοκυριά να εξασφαλίσουν στέγη και να μειωθούν οι πολύ υψηλές τιμές των ενοικίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα ( 995.500 δικαιώματα), ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Τι δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την ακρίβεια, τις συντάξεις, τα τεκμήρια και τη στέγαση
Περιορισμοί Airbnb
Παράλληλα για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης μπαίνουν περιορισμοί στο Airbnb σε τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας καθώς «παγώνουν» για ένα χρόνο οι άδειες.
Αναλυτικότερα οι περιοχές της Αθήνας που μπαίνει «φρένο» στα Αirbnb είναι:
- 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα - Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη
- 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
- 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ
Σπιτι μου 2 και προγράμματα ανακαίνισης-αναβάθμισης
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί διεύρυνση των εισοδηματικών και των ηλικιακών κριτηρίων για το πρόγραμμα "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2" .Αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν και ως προς την μέγιστη αξία του ακινήτου που θα μπορεί να αποκτηθεί αλλά και ως προς την παλαιότητά του.
Οι ιδιοκτήτες με κλειστά ακίνητα μπορούν να αξιοποιήσουν δύο προγράμματα:
- Ατοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων τα οποία αναμένεται χορηγηθούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα σχεδιάζεται να δοθούν με σειρά προτεραιότητας.
- Ακόμα μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω όπου το ποσοστό επιδότησης για την ανακαίνιση θα φτάσει στο 60% από 40% που είναι σήμερα ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης θα μπει στα 8000 ευρώ από 4000 ευρώ που είναι σήμερα.