Για το μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων στην χώρα μας μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμος Διαμαντίδης στην εσπερίδα που διοργάνωσε η «Η» στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Το ουσιώδες στοίχημα για την Ελλάδα, πως είπε ο κ. Διαμαντίδης είναι να προτάξει το Made in Greece, να προσελκύσει επενδύσεις που να παράξουν πλούτο και για να γίνει αυτό πρέπει να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις, με τον κ. Κελέμη, από πλευράς του, να αναφέρει πως η φετινή ΔΕΘ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
«Το στοίχημα των επενδύσεων έχει κερδηθεί»
Ερωτηθείς ο κ. Διαμαντίδης για το αν η Ελλάδα έχει κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων και δη των ξένων επενδύσεων, η απάντηση είναι θετική καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων η χώρα έχει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και θα συνεχίσει να έχει τα επόμενα δύο χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να προσπαθούμε πάντα για το καλυτερο παρ'όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Για αυτόν τον λόγο, συνέχισε, το σημαντικό είναι οι επενδυτές να γνωρίζουν το έδαφος που προσφέρει κάθε περιφέρεια για ανάπτυξη, σε χρηματοδοτήσεις, σε επιδοτήσεις, σε διαθέσιμες βιομηχανικές ζώνες και σε διάθεση εργαζομένων.
Για παράδειγμα, όπως είπε, η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, προσφέρει επιδοτήσεις 70% για δημιουργία εργοστασίου για διάφορα προϊόντα, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το 2025.
Ο ρόλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης αρχικά παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για το αποτύπωμα της γερμανικής οικονομίας στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο και για μια νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τομέα των επενδύσεων με αφορμή και τη φετινή ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία.
Όπως είπε, τα τελευταία 10-11 χρόνια, η Γερμανία επένδυσε στην Ελλάδα σωρευτικά 7,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
«Αυτό που κάνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο είναι να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πάντα με κλαδικό προσανατολισμό και ο ρόλος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου είναι να εστιάσει σε κλάδους που μπορουν να παράξουν πλούτο», ανέφερε ο κ. Κελέμης.
Mεγάλο brand name το «Made in Greece»
Το ουσιώδες στοίχημα για την Ελλάδα, πως ειπε ο κ. Διαμαντίδης είναι να προτάξει το Made in Greece, να προσελκύσει επενδύσεις που να παράξουν πλούτο και για να γίνει αυτό πρέπει να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις.
«Για να γίνει αυτό πρέπει να αρθούν ορισμένα εμπόδια. Εκτός από την ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι ξένοι επενδυτές για τα κίνητρα που προσφέρει η κάθε περιφέρεια, πρέπει επίσης να γίνεται πιο γρήγορα απονομή δικαιοσύνης», σημείωσε, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να δοθεί έμφαση στους αναπτυξιακούς νόμους προκειμένου να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία.
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της χώρας, ο κ. Διαμαντίδης εξήρε το κλίμα, επικεντρώθηκε ωστόσο και στα μειονεκτήματα που είναι η ενέργεια - που είναι πιο ακριβή από άλλες χώρες - και οι υποδομές, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τα προϊόντα μας φθηνότερα.
Για αυτόν τον λόγο, εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, το πιο σημαντικό λιμάνι της χώρας αυτή τη στιγμή, πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.
Τυποποίηση, μεταποίηση και η πράσινη ανάπττυξη είναι οι κλάδοι που πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή.
Το brand name MADE IN GREECE δεν είναι ονομαστό στο εξωτερικό μόνο για τις φθηνές του τιμές αλλά και για την ποιότητά του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων και αυτό είναι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
«Παντού σε όλον τον κόσμο, όταν αναφέρεις ελληνικά προϊόντα είναι περιζήτητα».
Νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις
Η φετινή έκθεση θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ανέφερε στο τελευταίο μέρος της συζήτησης, ο κ. Κελέμης, «πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και στις κλειστές συναντήσεις που έγιναν με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ και τον υπουργό υπεύθυνο για ζητήματα αγροτικής οικονομίας της Γερμανίας», κατέληξε ο κ. Κελέμης.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!