Νέα
  • ΓΔ: 1431.19 +0.30%
  • Τζίρος: 370,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στην ενέργεια προκαλούν νέες εστίες πληθωριστικών πιέσεων

ρεύμα, 2

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας δημιουργούν ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, το οποίο προστίθεται στην ήδη αυξημένη τάση που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν χθες, διαπιστώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,1% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν χαμηλότερη, φτάνοντας στο 2,2%. Για σύγκριση, τον Ιούλιο ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 3%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 2,6%. Ο δείκτης της Ελλάδας είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, διατηρώντας την ίδια θέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα εντείνονται κυρίως από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, όπου σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που κατέγραψε μείωση 3% στις τιμές ενέργειας, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,4% τον Αύγουστο, από 1,4% τον Ιούλιο. Αυτή η αύξηση κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ανακοινώσει στοιχεία, με το Βέλγιο να κατέχει την πρώτη θέση λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας κατά 12,5%. Αντίθετα, σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιταλία, παρατηρείται σημαντική μείωση, με την πτώση τιμών να ξεπερνά το 5%, βοηθώντας τις χώρες αυτές να επιτύχουν τους στόχους πληθωρισμού για τον Αύγουστο.

Αυξημένα τα τιμολόγια της ενέργειας 

Η αύξηση του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι επιδοτήσεις του Αυγούστου αφορούσαν μόνο τα οικιακά τιμολόγια. Για την ενίσχυση των τιμολογίων των επιχειρήσεων απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση 12% στα πράσινα επαγγελματικά τιμολόγια. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την ευρύτερη οικονομία.

Η άνοδος των τιμών δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της ενέργειας. Σημαντική επιτάχυνση σημειώθηκε και στον δείκτη τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα, με αύξηση 1,8% τον Αύγουστο από 1,4% τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, ο δείκτης τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου η άνοδος ήταν 2,4%. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τροφίμων καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Κροατία, η Κύπρος και η Γερμανία. Οι τιμές αυξήθηκαν πιο αργά μόνο στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Φινλανδία, που έχουν δώσει προσωρινά στοιχεία.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημείωσε σημαντική άνοδο στην Ελλάδα, αυξανόμενος κατά 1,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% ανόδου τον Ιούλιο και 0,4% στην Ευρωζώνη. Αυτό δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές διαχέονται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, επηρεάζοντας ευρύτερα την αγορά και το κόστος ζωής.

Στον κλάδο των υπηρεσιών, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες, με τον δείκτη τιμών στην Ελλάδα να σημειώνει άνοδο 4,7% τον Αύγουστο, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από τον Ιούλιο που ήταν στο 5%. Σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, όπου η αύξηση ήταν 4,2%, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό ανόδου, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Κροατία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία.

Ο δείκτης τιμών εκτός ενέργειας αυξήθηκε επίσης στην Ελλάδα τον Αύγουστο κατά 3,2%, από 3,1% τον Ιούλιο, με την άνοδο να υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν στο 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρουσίασε μικρή επιβράδυνση στην Ελλάδα, με αύξηση 3,7% τον Αύγουστο έναντι 3,8% τον Ιούλιο. Ωστόσο, παραμένει πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,8% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία της ΕΛΣΤΑΤ

Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για την Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα περιλαμβάνουν τόσο τον εναρμονισμένο δείκτη όσο και τον γενικό δείκτη τιμών, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 2,7% τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη σημειώθηκε μικρή άνοδος 0,2%. Η σταθερότητα αυτή στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών κατά 0,4% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα σημάδια της αύξησης του πληθωρισμού είχαν ήδη φανεί στα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα του Αυγούστου, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, έχει ξεκινήσει μια ευρεία αντεπίθεση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στοχεύοντας όχι μόνο στις τιμές των τροφίμων, αλλά και στην προσπάθεια να συγκρατηθούν οι αυξήσεις και να μειωθούν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ