Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλέξης Πατέλης στο OPEN: Χωρίς τη συμφωνία Attica - Παγκρήτιας θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου με την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο, με το τελικό όφελος να το καρπώνεται ο καταναλωτής, που θα πρέπει να βρίσκει στην αγορά φτηνότερα τραπεζικά προϊόντα (δάνεια) με μικρότερα επιτόκια ή υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις του, παρατήρησε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος».

«Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες», είπε ο κ. Πατέλης, διευκρινίζοντας πως η νέα τράπεζα θα στοχεύσει στους μικρομεσαίους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κρίνονται non bankable από τις μεγάλες τράπεζες και μένουν εκτός δανεισμού.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε πως χωρίς την υπάρχουσα συμφωνία για την συγχώνευση των δυο τραπεζών «θα έπρεπε να γίνει κούρεμα καταθέσεων, να κλείσει η τράπεζα και να αποζημιωθούν όλοι από το Δημόσιο». Έτσι το Δημόσιο θα είχε πολύ τελικά πολύ μεγαλύτερο κόστος, ενώ τώρα διασώζονται οι δυο τράπεζες και όλες οι άλλες μικρές που είχαν απορροφηθεί από την Attica, ενώ δημιουργείται ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζει πλέον οριστικά το τραπεζικό τοπίο στην χώρα. «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν καθώς δεν υπάρχει άλλη τράπεζα με πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.    

Ο ίδιος υπενθύμισε πως στην διαδικασία που «έτρεξαν» η κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η JPMorgan δεν υπήρξε άλλη προσφορά από αυτή της Thrivest. «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής: Δεν μπορεί να βάλει το κράτος χρήματα σε μια τράπεζα αν δεν γίνει πρώτα κούρεμα καταθέσεων. Αυτό προφανώς δεν θέλει να το κάνει κανείς. Και γι αυτό πρέπει να μπει μαζί κι ένας ιδιώτης, ο οποίος δεν θα μπει για να χάσει τα χρήματά του».

«Οι τράπεζες θα έπρεπε να δανείζουν περισσότερο», είπε ο κ. Πατέλης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα νοικοκυριά, των οποίων ο καθαρός δανεισμός παραμένει αρνητικός, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια. «Ότι δεν συμβεί όπως το προβλέπουμε θα παρέμβουμε ώστε να συμβεί», ξεκαθάρισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες τους σε διάφορα προϊόντα προειδοποιώντας πως αν δεν το κάνουν θα παρέμβει νομοθετικά.  

Για το θέμα των επιτοκίων και της ψαλίδας ανάμεσα στα ισχνά επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά επιτόκια των δανείων, ο κ. Πατέλης είπε πως απαιτείται περισσότερος ανταγωνισμός, πίεση από την κυβέρνηση (που ασκείται) και έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (που ήδη διεξάγεται). Ο ίδιος έδειξε στους καταθέτες και την λύση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, όπου το κέρδος είναι αφορολόγητο.

Για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια ο κ. Πατέλης είπε πως η σωρευτική αύξηση των τιμών στην χώρα μας δεν διαφέρει πολύ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. ενώ επεσήμανε πως το «μαγικό ραβδί» κατά της ακρίβειας είναι η αύξηση των μισθών που έρχεται με μεταρρυθμίσεις. Για το ρεύμα ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο, διότι αυξάνεται η ζήτηση με τον καύσωνα,α δεν υπάρχουν οι κατάλληλες διασυνδέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχει αναπτυχθεί η αποθήκευση όπως θα έπρεπε. «Η Κομισιόν δεν επιτρέπει την παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας, δεν μπορεί να κάνει η κάθε χώρα ότι θέλει, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες», ξεκαθάρισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την νέα Επιτροπή έναν μονιμότερο μηχανισμό για τις τιμές της ενέργειας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ