«Παράθυρο» για μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη ασθενούς ομάδας του πληθυσμού ή ενίσχυση κάποιου υφιστάμενου επιδόματος ανοίγει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι θα έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,για την ανακοίνωση κάποιου πρόσθετου μέτρου πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα οριστικά στοιχεία εκτελέσεως του προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου που θα δείξουν πώς θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα αλλά και τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την αύξηση των καθαρών δαπανών, ώστε να λάβουν αποφάσεις.
Περιορισμένα τα περιθώρια
Σε κάθε περίπτωση, μεγάλα περιθώρια για παροχές και ελαφρύνσεις δεν υπάρχουν καθώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη και το πρέσινγκ από τους οίκους αξιολόγησης δεν αφήνουν μεγάλες δυνατότητες. Επιπλέον υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που μπορεί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και απαιτούν δημοσιονομική προσοχή και πειθαρχία, όπως η συνεισφορά του Δημοσίου στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, η δαπάνη για πληρωμή περισσότερων συντάξεων από όσες αναμένονταν αλλά και έξτρα δαπάνες που προκύπτουν από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου που αναμένεται να σηματοδοτήσει τη στροφή προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με την ανακοίνωση μέτρων όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο τα οποία συνδέονται με την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος αλλά και την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.
►Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές εταιρείες: Αύξηση ενεργητικού κατά 1,5% στο α' τρίμηνο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση είναι:
- μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από τη μισή μονάδα που έχει προγραμματιστεί για το 2025
- ενίσχυση ευάλωτων πολιτών που δοκιμάζονται από την ακρίβεια ώστε να μην περιοριστούν οι δικαιούχοι μόνο στους συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά οι οποίοι θα μοιραστούν κάτι παραπάνω από 250 εκατ. ευρώ.
- ενίσχυση υφιστάμενου επιδόματος, όπως το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα τέκνων
Τα μέτρα του 2025
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για το 2025 αφορούν σε:
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 225 εκατ. ευρώ.
- Μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
- Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
- Αύξηση των συντάξεων, η οποία, με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
- Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει επανειλημμένως ως προτεραιότητα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος», αυτό που εξετάζεται είναι για το 2025 η μείωση των εισφορών να αυξηθεί από 0,5% στο 1% . Άλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει ως επιτακτική ανάγκη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς το μισθολογικό κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2024. Η μείωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα το 2025, κόστους 245 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προβλεφθεί ενώ καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 420 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,16%. Το 2020 οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Με μισή μονάδα οι εργοδοτικές εισφορές από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025. Με ενδεχόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα, θα διαμορφωθούν στο 21,19%.
Μέτρα για τη στέγαση
Το βάρος των εξαγγελιών θα πέσει στα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της απόκτησης κατοικίας και την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.
►Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές εταιρείες: Επικίνδυνη η διάταξη του σ/ν για το Επικουρικό Κεφάλαιο
Κεντρικό μέτρο θα είναι η επιδότηση έως και 20.000 στεγαστικών δανείων για άτομα από 29 έως 50 ετών μέσω από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2». Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί τελικά με πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη συζήτηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν να είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς θα χρειαστεί αλλαγή χρήσης πόρων του Ταμείου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος
Μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας
Παράλληλα ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων για την ενίσχυση των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκεται υπό επεξεργασία. Η περαιτέρω οικονομική στήριξη των οικογενειών με παιδιά και η εξίσωση των προνομίων των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους θεωρούνται δύο από τα κυριότερα μέτρα στα οποία πρόκειται να εστιάσει η κυβερνητική παρέμβαση, με γνώμονα την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εκτιμάται ότι 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια. Επιπλέον θα υπάρξουν ειδικότερα φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση να προχωρήσουν στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί ενώ θεσπιστούν περισσότερες υπηρεσίες υποστήριξης των αναγκών τους για υγεία και εκπαίδευση, ειδικά στα πρώτα βήματά της οικογένειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!