Η χθεσινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου, μετά από 16 σχεδόν χρόνια, σημαίνει και την ολική επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές και πιθανότατα αποτελεί και στην ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πλήθος θεσμικών επενδυτών εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2052, όταν και λήγει το εν λόγω ομόλογο. Με βάση τα αποτελέσματα της χθεσινής έκδοσης, προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,875%.
►Bloomberg: Με την έκδοση 30ετούς ομολόγου η Ελλάδα ολοκληρώνει την επάνοδο στις κεφαλαιαγορές
Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην έκδοση συμμετείχαν 250 επενδυτές από όλον τον κόσμο.
Από αυτούς:
- Το 49% ήταν εταιρίες asset management.
- Το 25% ήταν τράπεζες
- Το 12% ασφαλιστικά Ταμεία
- Το 9% Hedge Funds
Τα στοιχεία ήταν σχετικά ανάλογα με την έκδοση του 10ετούς που είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν δύο μήνες. Τότε ήταν:
- Το 57% εταιρίες asset management.
- Το 28% τράπεζες
- Το 7% ασφαλιστικά Ταμεία
- Το 5% Hedge Funds
Οπως εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα, ήρθαν περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και ελαφρά περισσότερα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Και τα δύο γεγονότα θεωρούνται φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου ότι το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στην παρούσα χρονική στιγμή.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία
Οι περισσότεροι επενδυτές ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 24% και ακολουθήσουν επενδυτές από την Γαλλία σε ποσοστό 14%, από Γερμανία, Αυστραλία, Ελβετία με 12%, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει άξια λόγου συμμετοχή από Έλληνες επενδυτές που πήραν το 10% της έκδοσης.
Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα με την χθεσινή έκδοση, αφού διαπιστώθηκε περίτρανα ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, αλλά αντίθετα την εμπιστεύονται.
Ερχονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Ως λογική εξέλιξη βέβαια το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει «Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας».
Στην ελληνική κυβέρνηση προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση δεν είναι μακρινή.
Από την άλλη πλευρά γεμίζει το οπλοστάσιο της χώρας, με νέα όπλα (χρήματα) προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Και ναι μεν στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα κεφάλαια δεν είναι πεπερασμένα, ωστόσο δηλώνουν με απόλυτη σαφήνεια ότι η Πολιτεία θα είναι εκεί για όσο χρονικό διάστημα το απαιτούν οι συνθήκες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!