Εξασθένισε τον Ιούνιο η ανάπτυξη του ελληνικού τομέα μεταποίησης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας S&P Global.
O δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι συνεχίσθηκε η ανάκαμψή του. Ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης εξασθένησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2023.
Η τιμή του δείκτη παραμένει, πάντως, η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, όπου καταγράφηκε νέα μείωση της παραγωγής σε χαμηλό επίπεδο 6μήνου.
Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων πωλήσεων και των αγορών εισροών στην Ελλάδα ήταν οι βραδύτεροι που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το 2024 μέχρι σήμερα.
Δημιουργία θέσεων εργασίας
Οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό με σταθερό ρυθμό, παρότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εξασθένησε, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε περαιτέρω.
Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο αντίκτυπος των διαταραχών στα ναυτιλιακά δρομολόγια παγκοσμίως εξακολούθησε να γίνεται αισθητός, λόγω της απότομης επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ως εκ τούτου, το υψηλότερο κόστος μεταφορών ώθησε στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών εισροών και των χρεώσεων εκροών παρέμειναν ιστορικά υψηλοί.
Οριακή αύξηση των παραγγελιών εξαγωγών
Η αύξηση των νέων παραγγελιών παρέμεινε έντονη στα πλαίσια των ιστορικών δεδομένων, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, οι συνθήκες ζήτησης παρέμειναν ευνοϊκές για τις πωλήσεις τον Ιούνιο.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2024, καθώς ορισμένες αναφορές για πιο υποτονική εμπιστοσύνη μεταξύ των υφιστάμενων πελατών αποδυνάμωσαν τη συνολική άνοδο.
Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα, ωστόσο με οριακό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023.
Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω, μολονότι ασθενέστερη, αύξηση της παραγωγής στα μέσα του έτους.
Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε και πάλι από το πρόσφατο υψηλό του Μαρτίου, ωστόσο ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για ελληνικά αγαθά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!