Σε νέα αναθέωρηση των προβλέψεών της για την Ελλάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, μιας και με σημερινό του report αναφέρει πως η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κυμανθεί στο 1,6% το 2024, ενώ παράλληλα την μειώνει στο 2,2% -από 2,4% προηγουμένως- για το 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία.
Μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης δίνει έμφαση και στο ζήτημα της ανεργίας στη χώρα μας υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας στο 10,1% φέτος και στο 9,2% το 2025.
Ελλάδα: Ανάλυση και Προβλέψεις
Η Ελλάδα, παραμένει μια οικονομία υπό στενή παρακολούθηση λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και των προηγούμενων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετώπισε.
Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025 εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη οικονομική μεταρρύθμιση, την πολιτική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Με την ευρωπαϊκή οικονομία να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυξημένες επενδύσεις και τουρισμό.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω οικονομική πρόοδο της χώρας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η επιτυχία της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές οικονομικές της προοπτικές.
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία
Οι προβλέψεις ανάπτυξης για σχεδόν όλες τις κύριες οικονομίες έχουν γενικά βελτιωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες σύμφωνα με την DBRS, ενώ η μεσαία πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 έχει αναβαθμιστεί στο 2.4%.
Η καναδική οικονομία αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις, αλλά οι προβλέψεις έχουν επίσης ελαφρώς βελτιωθεί στο 1.0%. Οι κύριες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν ασθενή προοπτική ανάπτυξης, αλλά οι μεσαίες προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν αυξηθεί από την ενημέρωση του Μαρτίου.
Οι προβλέψεις για την Κίνα έχουν επίσης βελτιωθεί κατά 0.4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5.0%, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ιαπωνία έχουν μειωθεί κατά 0.3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0.4%.
Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η εκλογική αβεβαιότητα σε κύριες οικονομίες και οι παραμένοντες κίνδυνοι από την εμπορική ακίνητη περιουσία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις προοπτικές καθώς προχωράμε στο δεύτερο μισό του έτους υπογραμμίζει η DBRS και προσθέτει πως ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και άλλες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια εάν χρειαστεί.
Παρ' όλα αυτά, η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να εξακολουθεί να καθορίζεται εν μέρει από περιορισμούς στην προσφορά, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος στέγασης καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας
Η αύξηση του εργατικού δυναμικού έχει συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες σημειώνει η DBRS, με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να παραμένει αρκετά ισχυρή, με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο 250.000 το μήνα (6 εκατ. κινητός μέσος όρος) ακόμη και όταν το ποσοστό ανεργίας έχει ανέβει στο 4%.
Η απασχόληση στον Καναδά έχει ακολουθήσει παρόμοια δυναμική, με τις ισχυρές μεταναστευτικές ροές να συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για στέγαση και υπηρεσίες.
Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να μειώνονται στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη της Νότιας Ευρώπης.
Τα σχετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να συμβάλουν στη συνεχιζόμενη άμβλυνση των αγορών εργασίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το επίπεδο ανεργίας θα παραμείνει κοντά ή κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, εκτιμά η DBRS.
Παραμένουν οι φόβοι
Μπορεί η ανάπτυξη να επιβραδύνεται στη Βόρεια Αμερική, όμως η ανάπτυξη στην Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει.
Όπως σημειώθηκε στις πρόσφατες μακροοικονομικές ενημερώσεις του οίκου αξιολόγησης για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι φόβοι για ύφεση φαίνεται να έχουν υποχωρήσει για τους περισσότερους αναλυτές, ενώ οι κύκλοι χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και η εικόνα της απασχόλησης παραμένει ισχυρή, ακόμη και καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Στο επίκεντρο γαλλικές και αμερικανικές εκλογές
Αν και ορισμένες σημαντικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν (π.χ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ινδία), οι επερχόμενες πολιτικές ειδήσεις μπορεί να συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις για τις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές εξέπληξαν τις αγορές, δημιουργώντας κάποιες ανησυχίες σχετικά με πιθανές αλλαγές στην πολιτική και καθυστέρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ παραμένουν αβέβαια σε πολλές βασικές πολιτείες και το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σχετικά με τη φορολογία, την ενεργειακή πολιτική, την εμπορική πολιτική, τη διεθνή ασφάλεια και ενδεχομένως τη μετανάστευση.
Αν και είναι σπάνιο οι εκλογές από μόνες τους να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει κάποιες επιβραδυντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο και οι αποφάσεις πολιτικής στη συνέχεια θα μπορούσαν να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις και τις πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με την DBRS.
Συμπεράσματα
Η παγκόσμια οικονομική προοπτική παραμένει αβέβαιη, με πολλές προκλήσεις και κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Οι βελτιωμένες προβλέψεις για το 2024 δείχνουν μια γενική αισιοδοξία, αλλά οι εντάσεις και οι αβεβαιότητες παραμένουν. Η προσεκτική παρακολούθηση των μακροοικονομικών συνθηκών και η προσαρμογή στις αλλαγές θα είναι κρίσιμες για τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!