Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» του 30ετούς ομολόγου και γιατί η Ελλάδα εξέπληξε αγορές και επενδυτές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η Ελλάδα έκανε την έκπληξη και βγήκε στις αγορές με μακροπρόθεσμο ομόλογο. Ολες οι προβλέψεις ήταν ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν μετά το Πάσχα των καθολικών και πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, αλλά τελικά στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Χρονικά πάντως συμπίπτει με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει η χώρα, λόγω της συνέχισης των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η εν λόγω έκδοση που θα γίνει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αποτελεί για την χώρα και ένα στοίχημα, που σχετίζεται βέβαια με το ύψος των προσφορών που θα δεχθεί αλλά και το επιτόκιο.

Προσδοκίες για επιτόκιο και προσφορές 

Πηγές από την αγορά εκτιμούν ότι ένα επιτόκιο περί το 1,7% θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, ενώ αν καταφέρει και είναι χαμηλότερα θα είναι ακόμη καλύτερα. Βέβαια άλλες πηγές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη διότι τέτοιας χρονικής διάρκειας έκδοση έχει πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί και εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα αγγίξει το 2%.

Αναφορικά με τις προσφορές θα ισχύσει κάτι ανάλογο όπως και στο 10ετές. Δηλαδή για κάθε 5 δις προσφορές θα αντλούμε το 1. Βέβαια επειδή είναι πολύ μεγάλη η διάρκεια, για μία οικονομία που ακόμη δεν έχει επενδυτική βαθμολογία, ίσως είναι δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχία του 10ετούς με προσφορές πάνω από τα 20 δισ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια απόδοση 2% ή και λίγο πιο χαμηλά, είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στην αγορά τέτοια περίοδο.

Η απόφαση για την έκδοση ελήφθη πριν από μερικές ώρες, αμέσως μετά το Eurogroup και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συνέχιση στήριξης. Την έκδοση έχουν αναλάβει η BNP, η Goldman Sachs, η HSBC, η JPMorgan και η Εθνική Τράπεζα. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την προηγούμενη στην έκδοση του 10ετούς, που συμμετέχει ελληνική τράπεζα.

Παράλληλα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι μετά τις πιέσεις των προηγούμενων εβδομάδων στην αγορά των ομολόγων, έχει επέλθει σχετική ηρεμία με την μείωση των αποδόσεων. Θεωρούν μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία 5η έκδοση μέσα στο 2021. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να γίνουν τέσσερις και να αντληθούν περίπου 12 δισ. Πλέον μπορεί να αντληθούν περί τα 15 δισ. Ομως η παράταση του lockdown με την ταυτόχρονη επιμήκυνση των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει περισσότερα χρήματα από τις αγορές, αφού θέλει να περιφρουρήσει στο μέτρο του δυνατού το μαξιλάρι ρευστότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ