Το φθινόπωρο θα ανοίξει η κυβέρνηση τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων λαμβάνοντας τις οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση.
Στίγμα των προθέσεων έδωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι εξετάζεται πλαφόν ημερών στα Airbnb. «Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά» είπε αναφερόμενος στα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που εξετάζεται να ληφθούν.
►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Τα 13 μυστικά του Ε2 - Τα SOS για Airbnb και ανείσπρακτα ενοίκια
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για περιορισμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με ταβάνι τις 90 ή τις 120 ημέρες το χρόνο. Ο περιορισμός δεν θα είναι ίδιος σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά θα εστιάζει εκεί όπου υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα ως προς την εύρεση κατοικίας και το ύψος των ενοικίων.
Τι εξετάζεται
Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται:
1.Να τεθούν αριθμητικοί, τοπικοί και χρονικοί περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος. Σύμφωνα με τα όσα ήδη προβλέπει η παράγραφος 8 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
- Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».
2. Να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
►Διαβάστε επίσης: Airbnb: Βουτιά της μετοχής καθώς οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο απογοήτευσαν
Τι ισχύει
Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους:
- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Επιβαρύνονται πλέον με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να επιβαρύνουν με ΦΠΑ 13% τα ακαθάριστα εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποκτούν από όλα τους τα ακίνητα, τα οποία εκμεταλλεύονται με αυτό το καθεστώς.
- Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.
- Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι 31-12-2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή των ακινήτων, είτε είναι κύριος είτε επικαρπωτής είτε τρίτος, ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.
- Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.
- Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!