Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρείες «ζόμπι»: Γιατί πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια 500 δισ. δολαρίων - Υψηλό το ποσοστό και στην Ελλάδα

Η συνέχιση της επιβίωσης για τις εταιρείες «ζόμπι», αυτές που διατηρούνται ζωντανές με τεχνητή αναπνοή και κόντρα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική λογική, παρά το γεγονός ότι είναι υπερχρεωμένες, αποτελεί ένα σύνθετο και διαχρονικό φαινόμενο που προκαλεί συζητήσεις σε οικονομικά πλαίσια, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία και η οικονομική ύφεση. Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο χρόνος για την αντιμετώπισή τους έχει φτάσει, ακόμη δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών μέσα στο προσεχές διάστημα λίγων μηνών, υπερχρεωμένες εταιρίες σε όλο τον κόσμος θα επιχειρήσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Μόνο που αυτό το κόστος ανέρχεται σε πάνω από 500 δις δολάρια, κάτι που καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Η έννοια των «ζόμπι», εταιριών προκύπτει από το γεγονός ότι παραμένουν σε λειτουργία παρά την υψηλό τους χρέος, ενώ συχνά δεν είναι σε θέση να επιτύχουν κερδοφορία ή να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε αντιφάσεις στην επιχειρηματική κοινότητα και στις κυβερνήσεις που πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παρέμβουν για να στηρίξουν αυτές τις εταιρίες ή να τις αφήσουν να αποτύχουν.

Έβαλε φρένο ο Covid και η οικονομική κρίση 

Η πανδημία του COVID-19 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση έχουν ενισχύσει τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Αφενός, υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευτεί η οικονομία από την κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων. Αφετέρου, υπάρχει η ανησυχία ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη αυτών των εταιριών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπία στην οικονομία και να καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι «ζόμπι» εταιρίες αξίζει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτές οι εταιρίες πρέπει να καταργηθούν για να επιτραπεί στην οικονομία να ανακάμψει και να ευημερήσει. Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι ελάχιστη και να επιτρέπεται στις εταιρίες να ανακάμψουν με δικούς τους όρους.

Η προσέγγιση των κυβερνήσεων και των Αρχών είναι σημαντική για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Πολλές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει προγράμματα στήριξης για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως επιδοτήσεις και δάνεια, προκειμένου να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα αυτών των προγραμμάτων και η αποφυγή δημιουργίας εξαρτημένων εταιριών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναζήτηση για λύσεις είναι επείγουσα. Οι υπερχρεωμένες εταιρίες αντιμετωπίζουν το εμπόδιο της αναχρηματοδότησης με δύσκολη προοπτική επιτυχίας λόγω του υψηλού κόστους.

Πολλές από αυτές τις εταιρίες αναζητούν νέα δάνεια ή ρυθμίσεις χρεών, αλλά η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και η αύξηση των επιτοκίων αποτελούν μείζονες παράγοντες που δυσκολεύουν την κατάστασή τους.

Το πρόβλημα των «ζόμπι» εταιριών δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αυξημένες πτωχεύσεις και δυσπραγίες των επιχειρήσεων. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και απαιτούν συντονισμένη δράση από τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Σε συνολικό επίπεδο, η ανάκαμψη από αυτήν την κρίση απαιτεί προσεκτική διαχείριση και αποφασιστική δράση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των εταιριών «ζόμπι», υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες ανισορροπίες στην οικονομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής εταιρείας αναδιάρθρωσης Begbies Traynor, οι επιχειρήσεις - «ζόμπι» πλέον φτάνουν στα όρια της αντοχής τους και είναι καιρός να δοθεί τέλος σε αυτήν την ασταθή κατάσταση.

Οι πληροφορίες από την Αγγλία και την Ουαλία μαρτυρούν μια αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων, ενώ η τριμηνιαία έκθεση Red Flag Report αποκαλύπτει ανησυχητικά νούμερα για τη δυσπραγία των επιχειρήσεων.

Υψηλό το ποσοστό στην Ελλάδα

Η μελέτη της Bank for International Settlements αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα των εταιρειών - «ζόμπι», με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να λειτουργούν για πολλά χρόνια με ανεπαρκή κέρδη. 

Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 16%, εταιρειών - «ζόμπι» στην Ευρώπη, με το πρόβλημα αυτό να αποτελεί μια ανεπίλυτη πρόκληση για την οικονομία και την κοινωνία.

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική αβεβαιότητα και οι προκλήσεις είναι πολλές, η ύπαρξη των «ζόμπι» εταιρειών δημιουργεί έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας. Είναι καιρός να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο με σθένος και αποφασιστικότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και να δοθεί νέα πνοή στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ