Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφιχτός ο νέος δημοσιονομικός κορσές της Κομισιόν - Νέα μέτρα στήριξης μόνο με ισοδύναμα

Κομισιόν / Πηγή: Pixabay
Κομισιόν / Πηγή: Pixabay

Με σφιχτό δημοσιονομικό ζωνάρι θα πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα καθώς μια σειρά από αβεβαιότητες αλλά και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιβάλλουν προσεκτικά βήματα για να παραμείνει η ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας.

Με την ανάπτυξη στην ΕΕ να περιορίζεται, τα αυξημένα επιτόκια να διατηρούνται, τις γεωπολιτικές αναταράξεις να μην αποκλιμακώνονται  και την υποχρέωση συγκράτησης της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών να «μετράει» ήδη (η οποία δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό  το οποίο  θα αποφασισθεί το καλοκαίρι για τα επόμενα έτη), καθίσταται σαφές ότι περιορίζονται οι δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου για παροχές. 

Aκόμα και εάν η οικονομία υπεραποδίδει, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο κάνει πιο μακρινό το ενδεχόμενο επιπλέον και έκτακτων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά. Για τη διετία 2024 - 25 τα μέτρα έχουν κλειδώσει στα 2,4 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι περισσότερο.

Η δημοσιονομική ζυγαριά

Οι πρωτογενείς δαπάνες αγγίζουν σήμερα τα 100 δισ. ευρώ και με μια αύξηση 2,1%, μπορούν να αυξηθούν κατά 2,1 δισ. ευρώ και όχι παραπάνω. Αν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα - όπως  η επαναφορά της 13ης σύνταξης που κοστίζει 3 δις ευρώ - μπορεί να το πράξει. Αρκεί είτε είναι να κόψει ισόποσες δαπάνες από αλλού ή να λάβει ισοδύναμα μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας.

Οι όποιες κινήσεις γίνουν τα επόμενα έτη θα ζυγίζονται προσεκτικά και μόνο εφόσον ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι χαμηλότερος από το πλαφόν το οποίο θα καθοριστεί, θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ενισχύσεις στα νοικοκυριά. Χειρότερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη. 

Αν και όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και την καλή πορεία των εσόδων, στο τέλος του χρόνου θα υπήρχε το περιθώριο για κάποια έκτακτη παροχή - εκτος της περίπτωσης που επαναληφθούν φαινόμενα φυσικών καταστροφών – κυβερνητικοί παράγοντες δεν αφήνουν περιθώρια για νέες παροχές, καθώς πλέον μπαίνουμε στην εποχή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση προμηθειών στα POS - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Στο χρέος το περίσσευμα και παροχές... αργότερα

Άλλωστε η κατεύθυνση είναι ότι ό,τι περισσεύει χρησιμοποιείται είτε για τη μείωση του χρέους ή ως μαξιλάρι για όποιες έκτακτες συνθήκες μπορεί να δημιουργηθούν.  

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας φαίνεται ότι θα επιλέξει να κάνει ποδαρικό το 2025 με… περίσσευμα, ώστε να έχει κάποια ευελιξία για παροχές αργότερα, εφόσον όλα κινούνται βάσει των υποχρεώσεων του ορίου των πρωτογενών δαπανών, για τα οποίο θα δώσει το στίγμα της  τέλος Ιουνίου η Κομισιόν για την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου «εαν περισσέψει κάτι και το δαπανήσεις σου μειώνει το χώρο του 2025».

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση προμηθειών στα POS

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος αν ληφθεί απόφαση για έκτακτη παροχή, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους θα κινηθεί αυτομάτως εναντίον της χώρας η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

«Εάν δαπανήσεις λιγότερα φέτος μπορεί να έχεις ένα περιθώριο τα επόμενα έτη. Εάν πάς καλά το 2025 ίσως να μπορείς να δεις τι θα κάνεις το 2026. Εάν έχεις έξτρα απόδοση δε θα μπορείς να τα κάνεις ό,τι θες, ούτε εάν έχεις υπέρβαση δαπανών θα ζητήσουν να κόψεις. Το τεφτέρι ξεκίνησε να γράφει ήδη από φέτος», αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

Αν ο στόχος της αύξησης των δαπανών τεθεί στο 2,6% όπως είναι ένα από τα σενάρια για το 2024 και 2025, τότε με πρωτογενείς δαπάνες στα 100 δισ. ευρώ θα επιτρέπεται να αυξηθούν μόνο έως τα 102,6 δισ. ευρώ, εκτός αποκλειστικά έκτακτων περιπτώσεων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ