Η έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή αυξάνει την αβεβαιότητα στην οικονομία, ειδικά στην Ελλάδα η οποία είναι εκτεθειμένη σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, έχει μεγάλες προσδοκίες από τον τουρισμό και παράλληλα ίσως να φρενάρει τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν για ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νέο μέτωπο που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και στην πορεία της τιμής του πετρελαίου που σε οικονομικό επίπεδα θα καθορίσει την γενικότερη πορεία των τιμών στην αγορά σε όλα τα επίπεδα.
Όλοι οι υπολογισμοί που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο στηρίζονται σε κάποιες συγκεκριμένες παραδοχές, οι οποίες δοκιμάζονται πλέον ακόμη και στα δυσμενή σενάρια, αφού κανένας δεν θα μπορούσε πριν λίγο καιρό να υπολογίσει το ενδεχόμενο απευθείας εμπλοκής μεταξύ Ιράν – Ισραήλ, κάτι που πλέον δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας.
Μπορεί για την ώρα η «φωτιά» να είναι μακριά από το Αιγαίο, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης, στην εύθραυστη φύση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην κόπωση που έχει επιφέρει στους τουρίστες η κρίση ακρίβειας των τελευταίων ετών.
Μάλιστα οι φόβοι αυτοί μεταφέρονται – πριν τις τελευταίες εξελίξεις - και στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».
Φοβίζει μία νέα κλιμάκωση
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ - Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στο βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση που έχει ενσωματώσει στην Έκθεσή της για το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος. Φράση που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της νέας κρίσης μετά και την αντίδραση του Ισραήλ.
Συνεχίζει μάλιστα σημειώνοντας πως «μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει για τις πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένης διάρκειάς της» καθώς αυτό μπορεί να «ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες». Προς επίρρωση των παραπάνω επισημαίνει δε και τις επιπτώσεις από την δράση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επίδραση της αβεβαιότητας στις επιλογές των τουριστών δεν είναι νέα. Έχει επισημανθεί και στο παρελθόν από πολλά στελέχη του τουριστικού κλάδου, αρχής γενομένης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ επαναλήφθηκε και στην περίπτωση της Ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι ειδικοί του κλάδου επεσήμαναν τότε ότι ένας πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης ή πλησίον του Αιγαίου μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αμερική. Σενάριο που μέχρι σήμερα βέβαια, δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς η αμερικανική αγορά συνεχίζει να διευρύνει το μερίδιό της στη χώρα μας, ενισχύοντας και τα τουριστικά έσοδα λόγω της υψηλής της μέσης δαπάνης.
Και οι τιμές στο κομμάτι της ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας. Η εμπλοκή μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας, όπως το Ιράν, ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου, όπως το Ισραήλ, με ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των Στενών του Ορμούζ ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο νέας εκτόξευσης τής τιμής των καυσίμων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!