Το σήμα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για επιτάχυνση των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του δανεισμού του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ θα επιδιώξει να δανειστεί περισσότερα από 12 δισ. ευρώ που σχεδίαζε στα τέλη του 2020 λόγω των αυξημένων αναγκών για μέτρα που προκαλεί η συνέχιση της πανδημίας, προκειμένου να μην υπάρξει πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε βουτιά στο -0,015, ενώ σε αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις στους 2ετείς και 3ετείς ελληνικούς τίτλους.
Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ανάκαμψη, οποιαδήποτε αύξηση των αποδόσεων θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο εύκολο για τις κυβερνήσεις να εκδώσουν χρέος και να πλήξει την ανάκαμψη. Για αυτό τον λόγο ήταν επιβεβλημένη η παρέμβαση Λαγκάρντ.
Eίχε προηγηθεί παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που έγινε ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος έκανε ανοιχτά έκκληση για επιτάχυνση του ρυθμού αγορών ομολόγων υπό το PEPP, με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να τον ακολουθεί τονίζοντας πως «η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην αδικαιολόγητη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών».
Στα 12 δισ. ευρώ ο πήχης
Ο ΟΔΔΗΧ κατά την παρουσίαση της εκδοτικής του δραστηριότητας για το 2021 έθετε τον πήχη στα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνονταν στα 24 δισ. ευρώ. Η υγειονομική κρίση έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς που πλέον τίθενται σε άλλη βάση, με την απλόχερη στήριξη, όμως, που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη φαρέτρα του Οργανισμού υπάρχει ένα ισχυρό όπλο: τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, που δημιουργούν ένα ισχυρό «μαξιλάρι» για τον ΟΔΔΗΧ, στο οποίο ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αγορές.
«Η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών την περίοδο της πανδημίας παραμένει κρίσιμης σημασίας», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις (των επιτοκίων) στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε με σαφήνεια.
Ήδη ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει τις κινήσεις του για την επόμενη έξοδο στις αγορές. Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται μια έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ μακράς διάρκειας -και πιο συγκεκριμένα 20ετίας ή 30ετίας- εντός Μαρτίου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το Δημόσιο άντλησε τελικά 3,5 δισ. ευρώ (2,5-3 δισ. ευρώ ήταν ο αρχικός στόχος) με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,75% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό για οποιαδήποτε διάρκεια έκδοσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!