Η έγκριση της έκθεσης για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης που είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 644 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Η 10η αξιολόγηση θα εκκινήσει στις 5 Απριλίου, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης κυριαρχούν οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ θα αποσαφηνιστεί και τι θα γίνει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ. Μια μικρή ανησυχία υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα στελέχη των Βρυξελλών να στέλνουν μήνυμα ότι σε τέτοια θέματα η απόφαση δεν λαμβάνεται σε τεχνοκρατικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, όπου υπολογίζεται η γενικότερη κατάσταση λόγω της πανδημίας.
Tα κεντρικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι:
Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση έχει αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας. Η έναρξη των πλειστηριασμών αποτελεί θεωρητικά προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της δέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο πάγωμα για όσο διαρκέσει η καραντίνα.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους προβάλλουν την ανάγκη επανέναρξης των αναγκαστικών εκτελέσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και να μη δοθεί η εντύπωση της γενικής ασυλίας. Ειδικότερα, ζητούν την απελευθέρωση αυτών που συνδέονται με εμπορικά και άλλα ακίνητα, περιορίζοντας την προστασία μόνο για τις κατοικίες μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου, μεταξύ 150.000-200.000 ευρώ. Μαζί με τους πλειστηριασμούς ωστόσο έχουν παγώσει και όλα τα αναγκαστικά μέτρα, όπως οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις, που αποτελούν προηγούμενα στάδια πριν ένα ακίνητο ρευστοποιηθεί, ενώ σε αναστολή είναι και μέτρα εκτέλεσης όπως η καταβολή του πλειστηριάσματος ακόμα και για πλειστηριασμούς που δεν συνδέονται με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Κόκκινα δάνεια: Η Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που από τον Ιούνιο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για τα φυσικά πρόσωπα. Οι τράπεζες προχωρούν σε αύξηση των ρυθμίσεων στα δάνεια με τη μέθοδο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, κυρίως για στεγαστικά και επιχειρηματικά, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και των νέων τιτλοποιήσεων.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οι ελληνικές Αρχές είχαν δεσμευτεί πριν από την πανδημία ότι θα μηδενίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (με εξαίρεση αυτές που αφορούσαν τις καθυστερούμενες συντάξεις) μέχρι και το τέλος του 2020. Ειδικά για τις συντάξεις που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες είχε τεθεί ως στόχος να μηδενιστούν ως τα μέσα του 2021.Ωστόσο οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,476 δισ. ευρώ, από 1,647 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!