«Η Ελλάδα στο γενικό δείκτη έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, περίπου 15%, όταν ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 20%, όταν μελετάμε τα στοιχεία από το 2019 έως τον Μάρτιο του 2024», υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο για το λιανεμπόριο τροφίμων Food Retail Conference.
«Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στις ΗΠΑ κινείται μεταξύ 23 με 26%» είπε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται, ο πληθωρισμός τροφίμων από το 2019 μέχρι σήμερα είναι κοντά στο 30%, αλλά τόσο είναι και ο μέσος πληθωρισμός στην υπόλοιπη την Ευρώπη στα τρόφιμα».
Οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας
Ο υπουργός διευκρίνισε πως η ελληνική αγορά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ευρώπη. «Εδώ πρέπει να πούμε πως υπάρχουν κάποια προϊόντα. όπως είναι το ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, άρα καταλαβαίνετε, πως όταν έχουμε διπλασιασμό στην τιμή του ελαιόλαδου οι 3,5 μονάδες στον πληθωρισμό τροφίμων προέρχονται μόνο από το ελαιόλαδο», είπε.
Τα μέτρα θα συνεχισθούν έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός
Οσο αφορά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της ακρίβειας ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα διατηρήσει έως ότου ο πληθωρισμός των τροφίμων και συνολικότερα των καταναλωτικών προϊόντων να μειωθεί, κάτι που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που προηγουμένως έχουν ανατιμηθεί. «Αυτό το μέτρο αντιλαμβάνομαι πόσο δραστικό και περιοριστικό είναι, έχει όμως αποτέλεσμα. Είδαμε πολλές εταιρείες είτε να ανακαλούν ανατιμήσεις είτε να μην προχωρούν γιατί αυτό θα τους στερούσε το δικαίωμα να προχωρήσουν σε προωθητικές ενέργειες. Ήδη έχουμε τα στοιχεία από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έχουμε μηδενικές ανατιμήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο μέσο όρο και μάλιστα για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα καταστήματα είναι σχεδόν μισός από αυτόν που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, που σημαίνει ότι σε λίγο ο αριθμός αυτός θα αποτυπωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ». Σε κάποιες αλυσίδες έχει υποχωρήσει στο 0,4%, είπε.
Παντελιάδης: Τα μέτρα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα
Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ανέφερε ότι κάποια από τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έλαβε Κυβέρνηση δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει: «σε ένα προϊόν με τόσο μεγάλη αύξηση τιμής, όπως είναι το κακάο, τα μέτρα που περιορίζουν τις ανατιμήσεις είναι επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όσο ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, θα αρχίσουν να αποσύρονται εφόσον δούμε την αποκλιμάκωση που επιθυμούμε στον πληθωρισμό τροφίμων».
Με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ Απόστολο Πεταλά να σημειώνει από το βήμα του συνεδρίου: «Ο παρεμβατισμός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' ότι λύνει».
Ο εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ υπεραμύνθηκε της συμβολής του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην οικονομία της χώρας, δηλώνοντας ότι παρέχει ποιότητα, ποικιλία και επάρκεια προϊόντων και σε επίπεδο τιμών και κάνει, όπως σημείωσε ο κ. Πεταλάς «το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να υπάρχει αύριο».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της ΕΣΕ ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ επενδύουν δύο και τρεις φορές περισσότερο από τα χρήματα που εμφανίζουν στην τελική γραμμή η οποία πέρυσι υποχώρησε κάτω από το 1,5% του τζίρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!