Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης - Νέες πληθωριστικές εστίες

Νέες εστίες πληθωριστικών πιέσεων αναδεικνύονται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποίηση η Eurostat για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που αρκετοί έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα, ότι η περίοδος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τείνει προς το τέλος του, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο επίπεδο.

Την φορά αυτή οι νέες πιέσεις προέρχονται από τα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ ο μεγάλος βραχνάς που είναι οι τιμές στα τρόφιμα, δείχνει σημάδια επιβράδυνσης αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί ικανοποίηση.

Το πλέον ανησυχητικό των στοιχείων που ανακοινώθηκαν είναι ότι η Ελλάδα πλέον εδραιώνεται για τα καλά στις πρώτες θέσεις – από πλευράς υψηλού πληθωρισμού – σε επίπεδο Ευρωζώνης. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα είναι στην 5η θέση, ενώ χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν μόνο η Κροατία, η Αυστρία, η Εσθονία και το Βέλγιο.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Δυναμική εκκίνηση το πρώτο 3μηνο του 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες

Πηγή: Pixabay

Μία μονάδα πάνω από την Ευρωζώνη

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρωζώνη η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο αλλά και 3,7% τον Δεκέμβριο, όταν στα κράτη της Ευρωζώνης που έδωσαν στοιχεία η άνοδος είναι 2,4%. Δηλαδή είναι υψηλότερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας την θερινή περίοδο, όπου οι τιμές τσιμπάνε παραδοσιακά, αφού αυξάνεται η ζήτηση λόγω τουρισμού για αγαθά και υπηρεσίες, ίσως προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην χώρα.

Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να αποτυπωθούν την άλλη Τετάρτη 10 Απριλίου, που θα γνωστοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ότι αφορά τον δείκτη των τροφίμων, εμφανίζεται επιβράδυνση. Σημειώνει άνοδο της τάξεως του 4,8%, έναντι ανόδου τιμών 5,8% τον Φεβρουάριο, αλλά και αυξήσεων στον σχετικό δείκτη μόνο κατά 2,7% στην Ευρωζώνη. Έτσι τον Μάρτιο και σε αυτό το πεδίο στη χώρα μας καταγράφονται οι τρίτες ισχυρότερες ανατιμήσεις μετά την Κροατία και τη Μάλτα.

Και ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να κάνει «πρωταθλητισμό» σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αυξήθηκε με ρυθμό 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο, με τον ανάλογο δείκτη στην Ευρωζώνη να έχει άνοδο 2,9% τον Μάρτιο.

►Διαβάστε επίσης: Καύσιμα - Brent: Φόβοι ότι η τιμή της βενζίνης θα αγγίξει τα 2 ευρώ στο δρόμο για το Πάσχα

Ολοκληρώνεται η θετική επίπτωση από την ενέργεια

Η εικόνα αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων συνδέεται με το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η θετική επίπτωση που υπάρχει από τις μειώσεις στον δείκτη ενέργειας.

Συγκεκριμένα οι μείωση των τιμών ενέργειας για τον μήνα που προηγήθηκε, ήταν της τάξεως του 1%, έναντι πτώσης κατά 2,8% τον Φεβρουάριο και κατά 6,4% τον Ιανουάριο.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες μετά τις επισημάνσεις που έγιναν, τόσο από τον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το πόσο ανησυχητικά είναι τα δείγματα για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ