Νέα άνοδο σημείωσε το 2020 η οικοδομική δραστηριότητα, παρά την πανδημία και τη σημαντική μείωση που κατέγραψε η εισροή ξένων κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων. Συνολικά στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 8,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 8,9% στην επιφάνεια και κατά 5,9% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2019.
Σε σχέση με τον ρυθμό ανόδου που είχε καταγράψει η οικοδομική δραστηριότητα το 2019, σαφώς το 2020 υπολείπεται, ωστόσο σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον κρίνεται ικανοποιητική η πορεία. Βέβαια σε περίοδο 10ετίας ο αριθμός των οικοδομικών αδειών το 2020 μόλις που προσεγγίζει το 50% του αντίστοιχου το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018.
O ρόλος της αναστολής εφαρμογή του ΦΠΑ
Όπως αναφέρουν φορείς του κατασκευαστικού κλάδου, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναστολή της εφαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και σε αρκετές περιοχές έχει αρχίσει η κατασκευή κατοικιών, ενώ μέρος των αδειών αφορούσαν ανακαινίσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ».
Σημειώνεται ότι έχει ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ σε όσα ακίνητα υπάγονταν στη σχετική υποχρέωση, δηλαδή είχαν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά, με εξαίρεση την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η οποία εξαιρείται. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022.
Στην Αττική, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το 2020 διαμορφώθηκε σε 3.933 νέες άδειες, επιφάνειας 1.111,4 χιλιάδων τ.μ. και 4.664,3 χιλιάδων κυβικών μέτρων όγκου, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,5% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 16,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 8,7% με βάση τον όγκο.
«Πρωταθλήτρια» η Στερεά Ελλάδα
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με βάση τον όγκο σημείωσε με 65,7% η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν επίσης τα Ιόνια Νησιά με 32,5% και η Θεσσαλία με 21,7%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση 15 νέων πολυτελών πολυκατοικιών στον αστικό ιστό του Βόλου, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, αλλά και της Αττικής, οι κατασκευαστές σπεύδουν από πέρυσι -κάτι που συνεχίζεται και φέτος- να βγάλουν νέες οικοδομικές άδειες για να δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων, το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023, οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.
Στον αντίποδα, αρνητικά κινήθηκαν η Δυτική Μακεδονία με πτώση 31,8%, το Νότιο Αιγαίο με πτώση 22,8% και η Κρήτη με μείωση 15,6%. Από τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας, οι 5 σημείωσαν αρνητικό πρόσημο. Επιπλέον, είναι εμφανές ότι η πτώση στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη είναι συνέπεια του «παγώματος» των τουριστικών επενδύσεων λόγω της πανδημίας. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η έλλειψη της ζήτησης για ακίνητα από αλλοδαπούς αγοραστές μέσω και του καθεστώτος της χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών έναντι υλοποίησης επένδυσης της τάξεως των 250.000 ευρώ φρέναρε την οικοδομική δραστηριότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!