Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα είναι το νέο Eldorado της Ευρωζώνης - Μόνο μέσα στο 2024 προσφέρθηκαν για ελληνικά assets πάνω από 56 δισ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν από τους πλέον hot επενδυτικούς προορισμούς ανά την υφήλιο, κάτι το οποίο και αποδεικνύουν οι επιδόσεις που καταγράφονται, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση αρκετών ότι αμέσως μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, η χώρα μπορεί να μοιάζει για ένα διάστημα ως Eldorado των απανταχού ανά την υφήλιο επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χτύπημα ήρθε από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου πάνω  από 1,35 δις ευρώ μπήκαν στην ελληνική οικονομία, με τις προσφορές να είναι πολλαπλάσιες, κοντά στα 11 δις.

Είχαν προηγηθεί μέσα στο έτος το 2024, συνολική προσφορά χρήματος για την εξαγορά ελληνικών asset ύψους 45 δις και αν αθροιστεί και αυτή της Πειραιώς τότε φτάνει τα 56 δις ευρώ σε μόλις λίγες εβδομάδες και μόλις για τέσσερα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (Πειραιώς, ομόλογο Alpha Bank, έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο και προσφορά μετοχών από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών).

Θρυαλλίδα όλων των παραπάνω εξελίξεων αποτελεί αν μη τι άλλο η απόκτηση μέσα στο πεσμένο έτος της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, έχουν βάλλει για την καλά την Ελλάδα στον διεθνή οικονομικό χάρτη, κάτι που φαίνεται και από την πορεία των επιχειρηματικών deals.

Σε μία περίοδο όπου παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη ο ρυθμός ήταν πτωτικός, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, στην Ελλάδα σημειώθηκε σημαντική άνοδος, καταρρίπτοντας δύο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το 2022 κατεγράφη ρεκόρ σε συναλλαγές αξίας 12 δισ. ευρώ και το 2023 ρεκόρ σε αριθμό συναλλαγών οι οποίες ανήλθαν σε 116, οι οποίες είναι κατά 22 περισσότερες σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες και αναλύσεις, οι επιχειρηματικές συμφωνίες που προκύπτουν είναι με σημαντικά ανεβασμένες αποτιμήσεις.

Επίσης ένα στοιχείο, που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο θα πρέπει να περάσει είναι η αναβάθμιση στο προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο 

Όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023, η θετική αυτή εξέλιξη, όπως περιγράφεται πιο πάνω αποδίδεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που οδηγεί μεγάλους επενδυτές να βάλλουν εκ νέου την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις ξανά στο σκάνερ του ενδιαφέροντος τους.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. το 2023 εκ των οποίων:

  • 5,9 δισ. προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις,
  • 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Μυτιληναίος και Ideal),
  • 45 εκατ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου και
  • 1,6 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αποεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις τράπεζες).

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Θετικές βλέπει τις προοπτικές για το 2024 η Alpha Bank, αλλά υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις

Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, ύψους 1,240 εκατ. ευρώ. Κύριο κλαδικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε η συγκέντρωση του κλάδου των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) και η αύξηση των συναλλαγών σε ενέργεια και ΑΠΕ.

Καταγράφεται επίσης άνοδος των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, τάση που άρχισε να διαφαίνεται από το 2019. Και πιο συγκεκριμένα από τα 5,9 δισ. των εξαγορών και συγχωνεύσεων τα 2,2 δισ. (37%) ήταν από κεφάλαια του εξωτερικού, 1,82 δισ. (31%) από εγχώριες συναλλαγές και τα 1,87 δισ. (32%) εξερχόμενες επενδύσεις στις οποίες ξεχωρίζει η επένδυση της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια - Τρόφιμα: Xαραμάδα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού - Τα τσουχτερά πρόστιμα και ο ρόλος των καταναλωτών

Κυριαρχούν τα Private Equity Funds

Το 25% των συναλλαγών προήλθε από Private Equity Funds, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ μικρότερο, το οποίο όμως υπολείπεται από το μέσο όρο της παγκόσμιας αγοράς, όπου τα private equity funds εμπλέκονται στο 44% των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η αύξηση της συμμετοχής των private equity funds είναι ένα δείγμα της αναβάθμισης του προφίλ των επενδυτών που τοποθετούνται στην Ελλάδα.

Πλέον έχουμε στρατηγικούς επενδυτές (π.χ. Unicredito στην Alpha) αλλά και μεγάλα συνταξιοδοτικά funds όπως το καναδικό PSP στο Ελ. Βενιζέλος και το αυστραλιανό Macquarie σε ΔΕΔΔΗΕ και Enel Ελλάδος.

Τέλος εντός της επόμενης διετίας, η χώρα περιμένει 36 δισ. σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης. Επιπλέον θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία 26,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως υποστηρίζουν από την PwC, τα κεφάλαια αυτά, καθώς και οι αυξημένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας και μεταστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ