Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας

Scope

Η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξαρτάται από την ισχυρή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, την περαιτέρω μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αντισταθμίζουν την πολυετή υποεπένδυση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος Scope Ratings.

«Η στήριξη της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και το ενισχυμένο τραπεζικό σύστημά της οδήγησαν στην απόφασή μας να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε BBB- τον Αύγουστο του 2023, βοηθώντας τη χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία», αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Απαιτείται, αναφέρει,  σταθερή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση για τη διασφάλιση σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ, παρόλο που έχει ήδη μειωθεί κάτω από τα προ κορονοϊού επίπεδα – εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 160,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 - και φαίνεται να συγκλίνει με το χρέος της Ιταλίας.

Παρ' όλα αυτά, ο λόγος του χρέους παραμένει ο υψηλότερος της ζώνης του ευρώ  και η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για να διασφαλίσει την περαιτέρω σταθερή μείωσή του.

Διαβάστε επίσης: Scope: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα με «ΒΒΒ-» - Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 1,6% το 2024

Απαραίτητη η περαιτέρω πρόοδος στις τράπεζες

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Η κερδοφορία ανέκαμψε πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,9% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Βλέπουμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί, υποβοηθούμενη από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια», σημειώνει ο οίκος.

Οι τράπεζες έχουν επίσης προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, αν και εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 7,9% τον Σεπτέμβριο του 2023 από το άνω του 49% στα μέσα του 2017. Η κυβέρνηση στήριξε τις τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων υιοθετώντας ένα σύστημα που παρέχει δημόσιες εγγυήσεις για τα senior notes και πρόσφατα σχέδια για την παράταση του «Ηρακλή» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Scope αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την ποιότητα του ενεργητικού τους για να κλείσουν περαιτέρω το χάσμα έναντι της υπόλοιπης ΕΕ. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι στο μέλλον λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στις δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.

«Τα αυξημένα ποσοστά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στα συνολικά κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα», σημειώνει ο οίκος.

«Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις μειώθηκαν μόνο οριακά στο 51% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών τον Ιούνιο του 2023 από 52% στο τέλος του 2022. Ωστόσο, βλέπουμε ότι τα αυξανόμενα λειτουργικά κέρδη βοηθούν τις τράπεζες να συσσωρεύουν αποθεματικά και να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Scope: Η επενδυτική βαθμίδα είναι εξαιρετικό επίτευγμα για την Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, όπως τον περιορισμό των κινδύνων από τον εξωτερικό τομέα, τη διασφάλιση υψηλότερων ρυθμών μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης ή/και την ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας.

«Ο μεσοπρόθεσμος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παραμένει υποτονικός, περί το 1%, παρά τη συνεχή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις μέσω του προγράμματος "Ελλάδα 2.0" και του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανθεκτικότητας», σημειώνει ο Scope.

Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις

Στους περιορισμούς περιλαμβάνονται τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, καθώς και η αδύναμη και άνιση αύξηση της παραγωγικότητας στις περιφέρειες λόγω της πολυετούς υποεπένδυσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα, προσθέτει.

«Η πρόσφατη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μας δίνει την πεποίθηση ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δεν είναι παροδική, αλλά υπάρχουν ωστόσο αρκετές προκλήσεις για τις προοπτικές», συνεχίζει ο οίκος.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% παρά τον πρόσφατο σημαντικό αποπληθωρισμό.

Ο Scope εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, προσθέτει, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς ενόψει ενός ταραγμένου διεθνούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν και πάλι τον πληθωρισμό και να αναβάλουν περαιτέρω τη μείωση των επιτοκίων.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις έχουν επίσης τη σημασία τους καθώς η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη εκτεθειμένη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην άνοδο της θερμοκρασίας και σε συχνότερους καύσωνες και πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πολιτικές προκλήσεις εάν η κυβέρνηση απομακρυνθεί από τις τρέχουσες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν έως το 2027.

Διαβάστε επίσης: Scope Ratings: Μικρός αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών κανόνων στην ελληνική οικονομία

Συνέχεια του διαλόγου με τους θεσμούς και τις αγορές

Η διατήρηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κεφαλαιαγορές έχει σημασία, όπως και η αποφυγή του πειρασμού της περαιτέρω αντιστροφής των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η ανάκτηση του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας συνέβαλε στη μείωση των διαφορών αποδόσεων των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων - σε λιγότερο από 100 μ.β. έναντι της Γερμανίας πρόσφατα - αντανακλώντας τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δομής της οικονομίας και την ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας θα συμβάλει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για τους ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Επιπλέον, η εκτιμώμενη κορύφωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έπρεπε να διευκολύνει τις επενδύσεις, καταλήγει η ανάλυση του Scope.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ