Οι Ελληνες γνωρίζουν περισσότερα για την Eurostat σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ η εμπιστοσύνη που έχουν στα στατιστικά στοιχεία της είναι υψηλή και αντίστοιχη με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Από έρευνα που έκανε η Eurostat για να διαπιστώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με την ίδια, προκύπτει ότι το ποσοστό όσων έχουν καλή ενημέρωση για αυτή κυμαίνεται από 4% στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία έως 14% στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 43% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν κάποια γνώση για την Eurostat, ενώ ακολουθεί η Σλοβενία (39%) και το Λουξεμβούργο (38%).
Αντίστροφα, το ποσοστό όσων δεν είχαν ακούσει ποτέ για την Eurostat ήταν το χαμηλότερο στην Ελλάδα (12%), ενώ έφθανε έως το 44% στη Γαλλία και το 51% στη Δανία.
Η γνώση των Ελλήνων για την Eurostat προέρχεται κυρίως από την τηλεόραση (ποσοστό 61%), τις εφημερίδες και τα sites (32%), το ραδιόφωνο (18%) και το Facebook (17%).
Επτά στους δέκα εμπιστεύονται τα στοιχεία
Σχεδόν επτά στους δέκα Ελληνες (για την ακρίβεια το 69%), που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τα στοιχεία και τις στατιστικές της Eurostat έναντι 67% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να δείχνουν οι Πορτογάλοι (81%) και οι Ρουμάνοι (77%).
Το 63% των Ελλήνων, θεωρούν ότι οι στατιστικές και τα στοιχεία της Eurostat είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα, ποσοστό λίγο χαμηλότερο από τον μέσο όρο των πολιτών της ΕΕ (65%). Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Eurostat και στο ερώτημα αυτό είχαν οι Πορτογάλοι (76%), ενώ τη χαμηλότερη οι Δανοί (52%).
Για ποιες στατιστικές υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον
Οι Ελληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για στατιστικές που αφορούν γενικότερα στον πληθυσμό και τις κοινωνικές συνθήκες (39%) και για το περιβάλλον και την ενέργεια (28%), ενώ το ενδιαφέρον για την οικονομία και τα χρηματοπιστωτικά θέματα έρχεται τρίτο κατά σειρά με ποσοστό 24%, όπως και για τα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα καθώς και θέματα ψηφιακής κοινωνίας.
Σχεδόν ο ένας στους δύο (49%) δήλωσαν ότι προσέχουν πάντα την πηγή ερευνών όταν αναζητούν στοιχεία για την Ελλάδα ή την Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 47% και η Μάλτα με 45%.
Επίσης, το 30% των Ελλήνων προσέχουν μερικές φορές την πηγή των ερευνών, ενώ αντίστροφα, μόνο το 9% δεν αναζητούν στατιστικές και στοιχεία, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά τη Φινλανδία (8%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!