Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Ιδού το όργιο αισχροκέρδειας από το χωράφι στο ράφι – Ντομάτες Πολωνίας και λεμόνια Τουρκίας πωλούνται ως ελληνικά

Όργιο αισχροκέρδειας στη διαδρομή από τον παραγωγό έως το σούπερ μάρκετ,  δηλαδή από το χωράφι στο ράφι αλλά και σκοτεινές πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων σε φρούτα και λαχανικά κατήγγειλαν σήμερα εκπρόσωποι αγροτών μιλώντας σε ημερίδα της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια.

Τα λεμόνια που παράγονται για παράδειγμα στην Αιγιαλεία πωλούνται 50 λεπτά από τον αγρότη αλλά ο καταναλωτής ακόμη και στην Αιγιαλεία τα αγοράζει έως και 2 ευρώ.

Ο Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, Πρόεδρος Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας δήλωσε πως: «Όταν εγώ πουλάω 40 με 50 αλλά μπορείς να το δεις 1,5 και 2 ευρώ ακόμη και στην αιγιάλεια».

Από την άλλη πλευρά, χειρότερη είναι η κατάσταση με τη σταφίδα  αλλά και το ελαιόλαδο που ο καταναλωτής πληρώνει χρυσάφι.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γιάχος Γραμματέας Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας σημείωσε με έμφαση ότι: «Το 2021 αγορά σταφίδας από τις μεταποιητικές μονάδες 0,70 λεπτά στον παραγωγό, κόστος στο σούπερ μάρκετ 6,75 με 7 ευρώ.Το 2022 κόστος σταφίδας 1,40 κόστους στο σούπερ μάρκετ 6.75 εως 7,25. κάποιος καρπώνεται στην υπεραξία και αυτός δεν είναι ο παραγωγός».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης Πρόεδρος Αμπελουργών και ελαιουργών Κρήτης διερωτήθηκε ποιο είναι το ποσοστό κέρδους και επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός σε αυτό που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και πουλιέται 10 ευρώ, καθώς είναι το περσινό ελαιόλαδο που αγοράστηκε 4,5 ευρώ

Η ακαρπία

Η ακαρπία των ελαιοδέντρων θα εκτοξεύσει φέτος τις τιμές προέβλεψαν οι παραγωγοί καθώς στην Αιγιαλεία  για παράδειγμα η παραγωγή φτάνει μόλις στο 6% της περσινής. Στην Αιγιαλεία το λάδι αγοράστηκε πέρσι στα 4,30 και έφτασε το καλοκαίρι να πωλείται από 10 ευρώ και πάνω. «Φανταστείτε τι έχει να γίνει τώρα που δεν υπάρχει καθόλου λάδι», παρατήρησε ο  Κωνσταντίνος Γιάχος, Γραμματέας Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

Στο επίκεντρο οι παράνομες ελληνοποιήσεις

Οι αγρότες μίλησαν όμως και για τις πρακτικές των παράνομων ελληνοποιήσεων, για τα τούρκικα λεμόνια, για παράδειγμα, που βαφτίζονται ελληνικά ή για τις ντομάτες.

Ο Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος περιέγραψε το τι γίνεται με τα τούρκικα λεμόνια που εισάγονται και βαφτίζονται ελληνικά. Όπως είπε, μεγαλέμποροι κάνουν deal με σούπερ μάρκετ για τιμή – προσφορά για 4 παλέτες για παράδειγμα λεμόνια με τη μία δώρο. «Αγοράζουν και μια ελληνική, τα ανακατεύουν και τα πουλάνε όλα ως ελληνικά», λέει ο ίδιος. 

Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Βάρσος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα δήλωσε πως «το καλοκαίρι υπήρχαν ντομάτες που ήρθαν από Τουρκία και Πολωνία και ονομάστηκαν έλλειψη ντομάτας Λακωνίας ή και Κρήτη ή και Μαραθώνος. Στις χώρες αυτές χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που στην Ελλάδα έχουν καταργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια. Δεν γίνεται έλεγχος στην εισαγωγή».

Εν κατακλείδι, ο  πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε αύξηση μισθών και με αυτό το κεντρικό σύνθημα η Συνομοσπονδία προχωρά σε απεργία στις 17 Απριλίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ